Pandèmia mundial

Els bars reben alleujats la reobertura matinal

El sector de la restauració rep amb satisfacció la flexibilització de les mesures per poder tornar a obrir a partir de dimarts

Els bars reben alleujats la reobertura matinalA. E.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com si es tractés d’una bombona d’oxigen amb capacitat per rebre una respiració assistida durant vuit dies, els bars i les cafeteries han rebut alleugerits la flexibilització de les mesures que divendres va anunciar el Govern i que els permetran, a partir de dimarts, poder oferir servei a taula de 7 a 12 hores del migdia. Una petita victòria per al sector de la restauració, que aspira a seguir avançant cap a una major permissivitat conscient que si es constaten les infraccions o s’agreuja la situació sanitària podran fer marxa enrere.

“Ho necessitàvem. L’obertura de cinc hores al matí ens ajudarà una mica. Sempre dic una mica perquè no és la gran solució. La gran solució seria tenir obert més hores perquè a final de mes les despeses són les mateixes”, va dir el Manel Rossell, de la cafeteria Ocell de Foc. Respectant les distàncies de seguretat, proveint de gel hidroalcohòlic i vetllant per l’ús de la mascareta, va considerar que “ara les condicions sanitàries són més segures que donant el menjar a la gent perquè se l’emportin i es reuneixin a l’exterior o dins de les empreses”. L’horitzó de vuit dies, però, és curt i això genera incertesa perquè “ens agradaria continuar més temps amb aquestes mesures, almenys perquè els bars puguem tirar endavant econòmicament”.

Per la seva banda, l’Amadeu Cerqueda, del restaurant l’Aigüeta, expressa l’agonia que ha estat el darrer mes aixecar la persiana amb les restriccions del Govern. “Hem estat treballant malament perquè hi havia dies que no arribàvem ni tan sols al 25% dels clients”, va assegurar. En aquest sentit, va afirmar que “hi ha molta gent que havia renunciat a prendre el seu esmorzar perquè l’havia de portar fora al carrer”. Curiosament, per la proximitat del seu local amb l’espai on s’ubica l’àrea Covid, assenyala que alguns dels membres de l’equip dels rastrejadors s’han topat amb aquesta situació. “Aquesta gent el que vol és sortir de l’ambient de treball i venir aquí a passar uns minutets de temps lliure mentre xerren amb els amics. I això fins ara no ho podien fer. Hem mantingut obert per donar aquest tipus de servei perquè és un client que no volem perdre”, va sostenir Cerqueda. Amb tot, va insistir a desvincular els efectes de la taxa de reproducció del virus sobre l’aplicació d’aquesta mesura. “Al matí si venia una parella no podia prendre una cafè amb llet o un tallat però llavors a les 14 hores si podia dinar a taula. No crec que hi hagi gaires diferències amb els contagis”, va comentar.

Al seu torn, la Conxi Gómez, del bar Los Manyos, verbalitzava l’alegria de poder tornar a obrir els matins. “Per a nosaltres és un alleujament perquè hem passat temps molt difícils i donar els esmorzars ha estat una tradició de tota la vida. Els esmorzars de coberts de Los Maños sempre han estat un plat molt especial”, va declarar. A més, Gómez, que va ser present divendres a la concentració davant del Govern, va traslladar el seu agraïment a l’executiu per reconsiderar la seva postura. “Els clients dels matins ens han trobat molt a faltar i nosaltres també a ells”, va afegir. Des del bar restaurant Ries Baixes, el Pedro Giménez va celebrar la decisió de permetre obrir als matins. “Per a nosaltres és important perquè cada dia començàvem a les sis del matí. Durant aquest mes hem fet menjars però ha estat molt dolent perquè la gent no venia a recollir els esmorzars”, va subratllar.

Heiko Kirchner, un dels portaveus d’Unió de Bars d’Andorra, la recentment constituïda associació que ha estat negociant amb el Govern les darreres setmanes, va valorar positivament aquest “primer pas”, que tot i no ser l’ideal s’encamina cap a l’objectiu d’ampliar els horaris d’obertura. “Sabem que per arribar al següent pas hem de ser molt rigorosos en el compliment de les mesures sanitàries i volem fer una crida perquè els nostres clients també ho siguin”, va pronunciar Kirchner. En darrer lloc, des de la Unió Hotelera, Jordi Pujol, es va sumar als missatges d’un gremi força colpit per les restriccions. “És positiu perquè la gent comenci a treballar perquè ho estaven passant bastant malament”, va manifestar.

tracking