Pandèmia mundial

El comerç del Pas de la Casa reclama ajudes

La majoria d’establiments han optat per tancar a l’espera de la reobertura de la frontera

El comerç del Pas de la Casa reclama ajudesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les restriccions de mobilitat imposades a França han provocat que els comerços del Pas de la Casa abaixin la persiana almenys fins a l’1 de desembre, data en la qual el país gal preveu aixecar les mesures per contenir la pandèmia. El president de la Iniciativa Publicitària de la població encampadana, Jean Jacques Carrié, va manifestar al Diari que “queden quatre establiments comptats; dues farmàcies i tres centres comercials. Estem molt malament”. D’aquesta manera, va explicar que els comerciants volen reclamar al Govern que tornin a aplicar les mesures de suport que hi havia durant la primera onada de la pandèmia, a través de les quals “vam poder sobrepassar la situació provocada pel coronavirus”. “Hi ha molta gent al Pas que es troba en un moment molt delicat en l’àmbit econòmic, i no saben si aguantaran o hauran de tancar de forma definitiva”, va dir.

Carrié també va considerar que la dinàmica que han adoptat els països veïns “d’obrir i tancar les fronteres cada tres mesos” només comporta dificultats a totes les persones que es dediquen al sector comercial. “Aquesta estratègia no funciona, no és una solució a llarg termini, al contrari, ens enfonsa encara més”, va indicar. I va puntualitzar que “tant a Andorra com a Espanya i França hi haurà moltes víctimes de la mala gestió dels governs. Ens estan abocant a un carreró sense sortida i no ens donen cap mena de suport”.

Recaiguda en la venda de tabac

El president de la Unió de Comerciants de Tabac, Raül Calvo, va explicar al Diari que les mesures de restricció de moviment han tornat a tocar de ple en el sector tabaquer “en un moment en el qual creiem que el sector començava a recuperar l’embranzida”, va apuntar. En aquest sentit, va posar en relleu que el sector va viure uns moments complicats en l’àmbit econòmic durant el primer confinament, en el qual “l’afectació va ser molt gran” i en vista d’un nou aïllament “involuntari, augurem una altra caiguda del volum de negoci entorn del 90% de les vendes”. Calvo va assenyalar que les vendes es troben a la baixa des de fa diversos anys per la conscienciació a la població per reduir-ne el consum. Va puntualitzar que la venda del tabac és fonamentalment turística i els comerciants necessiten que hi hagi circulació entre països per mantenir els comptes de resultat positius.

El president dels comerciants va comentar que previsiblement el sector tancarà l’exercici del 2020 amb els comptes en negatiu en comparació amb els resultats obtinguts l’any passat. “Tindrem una forta caiguda del volum total de venda respecte a l’assolida durant el 2019 perquè els mesos en què s’ha pogut treballar bé no compensen tots els que hem patit en confinament i una caiguda dels visitants com l’actual”, va indicar. Així, va assenyalar que al Pas de la Casa van recuperar molt ràpidament els nivells de negoci a l’estiu amb l’arribada en massa de turistes francesos i “l’onada de vendes” d’abans del tancament de la frontera, però va destacar que “una flor no fa la primavera, i en aquests moments ens enfrontem a una recaiguda de l’activitat”, la qual a llarg termini podria arribar a comportar el tancament de negocis. “No tenim constància de si tots els comerciants tenen la capacitat per suportar la situació actual, això ho veurem amb el tancament del novembre, tot i això som optimistes i creiem que la voluntat comercial i la trajectòria històrica dels comerciants ens ajudarà a superar els temps difícils”, va apuntar. D’aquesta manera, Calvo va exposar que el sector espera que les restriccions tinguin una durada limitada en el temps i els Estats no decideixin allargar-les més enllà d’aquest mes. “El nostre desig és que les mesures acabin aviat i que tant França com Catalunya treguin la limitació abans del pont del desembre i el Nadal per gaudir de l’arribada de visitants i turistes”, va destacar.

tracking