Pandèmia mundial

Els bars podran obrir al matí a partir de dimarts

El Govern autoritza l’obertura d’aquests locals a partir de dimarts entre les set i les dotze del migdia per fer servei a taula i a l’exterior

Els bars podran obrir al matí a partir de dimartsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Oxigen per a un dels sectors més colpits per les restriccions de l’executiu. 41 dies després de veure’s forçats a tancar el negoci si no servien menjar per emportar, els bars i les cafeteries podran tornar a aixecar la persiana a partir de dimarts vinent vist que “de forma molt gradual la situació sanitària va millorant”, tal com va exposar ahir el cap de Govern, Xavier Espot, en roda de premsa. D’aquesta manera, s’obre un bri d’esperança per a totes aquelles famílies que depenen dels ingressos d’aquests negocis, considerats per la comunitat científica com un dels principals focus de contagi del virus.

En aquest sentit, la flexibilització de les mesures permetrà que els bars i les cafeteries puguin donar servei, tant en espais interiors com exteriors, en la franja horària compresa entre les set i les dotze del migdia, mentre que fora d’aquest horari tan sols es podrà donar servei per emportar. “Darrere d’aquesta decisió hi ha un fonament empíric. Si hi havia una franja del dia en la qual es podia començar a fer una obertura aquesta era la del matí. És una evidència que durant el matí les consumicions al bar es fan d’una manera més ordenada. Conforme avança el vespre i la nit hi ha una relaxació que no hi ha al matí”, va sostenir Espot, qui també va subratllar que per prendre la decisió han tingut present que “molta gent que no podia anar a esmorzar al bar ho feia en el seu lloc de feina i tampoc era el més convenient”.

Les condicions de reobertura

Davant la casuística dels establiments que fan alhora la funció de bars i restaurants, l’imperatiu de tancar a les dotze del migdia pretén que els locals disposin almenys d’una hora per dur a terme tasques d’higienització i ventilació. Així mateix, el líder de l’executiu també va remarcar que s’haurà de preservar la distància mínima per separar les taules i els clients hauran de dur la mascareta fins al moment de consumir. Igualment, com ja succeeix amb els restaurants, els establiments hauran de dur a terme un registre dels clients i el nombre màxim de comensals per taula serà de dos, excepte en aquells casos en els quals el nucli de convivència sigui superior.

Preguntat per la concentració de propietaris i treballadors de la restauració d’ahir al matí davant de l’edifici del Govern, Espot va desvincular la decisió política de la protesta del sector. “Tot i coincidir en el mateix dia, la decisió d’avui és el resultat d’un diàleg i una mà estesa a partir d’una ronda de reunions amb dues persones que s’han erigit com a representats d’un col·lectiu que no estava gaire organitzat”, va afirmar el cap de Govern amb referència a la recentment constituïda Unió de Bars d’Andorra.

Amb tot, dita associació, com la Unió Hotelera, es va desmarcar d’una manifestació amb la qual Espot va “empatitzar”. “Tancar aquests locals va ser una decisió que no ens ha agradat mai adoptar però que era imprescindible per contenir la pandèmia”, va sostenir. Ara, però, s’obre un bri d’esperança d’almenys vuit dies.

BONIFICACIONS D'ANDORRA TELECOM I FEDA EN FUNCIÓ DE LES AJUDES AL LLOGUER

Paral·lelament, el ministre portaveu, Eric Jover, va concretar ahir les bonificacions, de caràcter retroactiu des del 8 d’octubre que atorgaran Andorra Telecom i FEDA als sectors més castigats per les restriccions del Govern. Així doncs, aquells establiments que reben un 75% d’ajut al lloguer, com és el cas dels locals d’oci nocturn o els parcs infantils d’interior, rebran una bonificació del 100% de FEDA i Andorra Telecom. A aquest tram també s’hi podran acollir els bars i cafeteries que dediquin el negoci exclusivament a aquesta activitat. En un segon esglaó figuren les agències de viatges amb dedicació exclusiva, les quals perceben un 50% d’ajut al lloguer i que podran beneficiar-se també d’un 50% de bonificació de FEDA i Andorra Telecom. En darrer lloc, per als que perceben un 25% d’ajuts al lloguer, els correspondrà una bonificació del 50% d’ambdues parapúbliques. Aquesta prestació va destinada a bars i cafeteries que no es dediquen a aquest negoci de manera exclusiva. Així mateix, d’aquesta mesura en queden exclosos els allotjaments turístics i centres comercials que tinguin aquesta activitat com a complementària. “Se’ls acompanyarà en el procés de complimentar l’accés als ajuts”, va garantir Jover.

tracking