pandèmia mundial

Les restriccions de mobilitat a les fronteres es prorroguen

Catalunya les manté fins al 23 de novembre i França, fins a l’1 de desembre

Les restriccions de mobilitat a les fronteres es prorroguenARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El tancament involuntari d’Andorra continua almenys durant 10 dies més. I és que ahir els govern de la Generalitat de Catalunya i de la República Francesa van anunciar que prorrogaven les mesures que s’estaven aplicant des de final del mes d’octubre durant 10 i 15 dies, respectivament. Així doncs, al migdia la consellera catalana de Salut, Alba Vergés, i el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, van anunciar que les actuals mesures es prorrogarien fins al 23 de novembre, ja que la corba de contagis s’havia moderat però encara no era suficient. No obstant això, van explicar que la voluntat de l’executiu català era la d’iniciar la desescalada a partir d’aquella data, tot i que Sàmper va dir que “el toc de queda ens acompanyarà temps”. Per la banda francesa, el primer ministre, Jean Castex, va refermar ahir en roda de premsa les mesures aplicades per reduir els contagis, almenys durant els pròxims quinze dies, les quals va manifestar que es revisarien la propera setmana per si és necessari endurir-les tenint en compte la situació sanitària al país veí del nord. Així, va exposar que malgrat haver moderat el nombre de contagis, la reproducció del coronavirus encara és preocupant per a Castex, qui també va mostrar la voluntat de poder retornar a tenir certa normalitat durant el mes de desembre, posant la vista a les festes de Nadal.

Positivisme davant les mesures

La prolongació de les restriccions als països veïns, que ha generat una davallada del turisme i de la facturació en el sector comercial i hoteler del país, ha estat percebuda amb bons ulls per part d’ambdós sectors. “Teníem acceptat que les mesures a França estarien vigents fins a l’1 de desembre i teníem coll avall que Catalunya allargaria el tancament perimetral i les restriccions fins a final de mes, o sigui que, en part, són bones notícies”, va indicar la presidenta de l’Associació de Comerciants de l’eix central, Sònia Yebra. I va afegir que la facturació als comerços ha davallat entre un 80% i en un 90% en comparació “amb allò que acostumem a vendre”. “Estem patint unes baixades de facturació molt potents, però esperem que només sigui fins a final de novembre i de cara a la campanya de Nadal recuperem la normalitat a les fronteres.”

En la mateixa línia, el director de la Unió Hotelera, Jordi Pujol, va comentar que mentre les mesures no es mantinguin més enllà del desembre, el sector “ja té coll avall quina és la situació als països veïns i nosaltres no hi podem fer res, a banda de desitjar que ens permetin treballar pel pont de la Puríssima i les festes de Nadal”. I va apuntar que si els confinaments perimetrals perduren més enllà del desembre “la situació serà molt complicada”.

Per la seva banda, el president de la Iniciativa Publicitària al Pas de la Casa, Jean Jacques Carrié, va assenyalar que per “nosaltres l’allargament és catastròfic, no podrem seguir així”. Tanmateix, va matisar que molts establiments aguantaran “perquè hem tingut un bon estiu”.

CALDRÀ PCR PER TORNAR EN AVIÓ

El Govern va aclarir ahir que qualsevol resident que per tornar al país hagi d’utilitzar els ports o aeroports espanyols caldrà que pugui acreditar un resultat negatiu mitjançant una prova PCR. D’aquesta manera, els residents només estan exempts de presentar la prova en els casos de trànsit mitjançant les fronteres terrestres. En aquest sentit, cal destacar que aquesta situació també afecta tots els treballadors temporers que arribin des de l’Amèrica llatina. No obstant això, cal recordar que Andorra ja els exigeix que tinguin una prova negativa per accedir al Principat.

tracking