sostenibilitat

Abonament de 30 euros al mes per als usuaris de bus

El Govern eliminarà el bus lliure, crearà un preu especial per als joves menors de 20 anys i abaratirà el bus escolar

Abonament de 30 euros al mes per als usuaris de busFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El transport públic serà més barat a mitjan any vinent. Així ho van anunciar ahir en roda de premsa el ministre de Finances, Eric Jover, i la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, que van concretar que es crearà una tarifa de 30 euros mensuals amb viatges il·limitats per tot el territori andorrà. També van anunciar que hi haurà canvis en les zones i el Pas de la Casa passarà a ser zona 3. També afectarà Arinsal i la Cortinada, que seran zona 1. La rebaixa dels preus del transport públic suposarà un descens d’entre el 30% i el 80% sobre les tarifes actuals i pretén incentivar-ne l’ús en detriment del vehicle privat.

A més, l’executiu eliminarà el concepte de bus lliure i crearà una tarifa per a joves d’entre 12 i 20 anys sense necessitat d’estar escolaritzats de 180 euros anuals. Pel que fa al transport escolar, també se’n rebaixa el preu i passarà dels 260 euros actuals als 180 euros per a dos viatges i de 100 euros si només se’n fa un.

La voluntat del Govern és finançar el projecte a través de la taxa sobre els hidrocarburs que es vol implementar l’any vinent i la recaptació de la qual anirà destinada íntegrament a disminuir les emissions d’efecte hivernacle. La taxa, tal com van explicar els ministres, tindrà un cost de 30 euros per tona de diòxid de carboni, que venen a ser uns sis cèntims el litre. La voluntat de l’executiu és, però, que l’increment no repercuteixi directament en la butxaca del ciutadà i que el sector tampoc perdi competitivitat respecte als països veïns. Per això, assumirà la meitat de la taxa. Pel que fa a la part restant, esperen que el sector se’n faci càrrec i que no suposi una pujada en el preu final del producte. En aquest sentit, el Govern va recordar ahir que en els últims deu anys no s’ha imposat cap augment fiscal sobre els hidrocarburs, a diferència del que ha passat als països de l’entorn. A tall d’exemple, van indicar que de mitjana a Espanya i França el preu del gasoil s’ha incrementat 0,16 cèntims i el de la gasolina 0,11 cèntims, mentre que a Andorra només 0,002 euros el primer cas i 0,0001 el segon. Amb l’aplicació de la taxa, l’increment serà de 0,032 i 0,038 euros, que permetrà, com va afirmar Jover, mantenir el diferencial existent.

Per si finalment, però, el sector no assumeix aquesta part i acaba suposant una pujada en el preu final dels hidrocarburs, el Govern ha volgut fer una excepció temporal que afecta les calefaccions. Així, amb l’objectiu d’evitar pressionar més el mercat de l’habitatge, la taxa no tindrà cap efecte en el preu de la calefacció l’any vinent i s’anirà implementant a partir del 2022 amb la voluntat que s’apliqui l’increment total en sis anys de manera progressiva. A més, també es dotarà de més recursos econòmics el pla Renova, per tal de facilitar a la ciutadania la substitució dels sistemes de calefacció. En concret la partida del programa tindrà 200.000 euros més en el pressupost de l’any que ve i el percentatge dels ajuts passarà d’entre el 10% i el 15% actual fins al 60% en alguns casos.

La taxa sobre els hidrocarburs i els projectes que se’n desprenen seran una realitat quan s’aprovi la modificació de la Llei d’impostos especials, que es preveu que sigui a mitjan any vinent.

Projectes

1 Tarifes

Nou abonament de 30 euros mensuals

El transport públic tindrà un nou abonament de 30 euros mensuals amb viatges il·limitats. Es modifiquen algunes zones com la del Pas de la Casa, que passarà de ser la 4 a ser la 3.

2 Fora el bus lliuretarifa per a joves Menors de 20 anys

tarifa per a joves menors de 20 anys

El Govern elimina el concepte de bus lliure i crearà una tarifa per a joves menors de 20 anys sense necessitat que estiguis escolaritzats. Costarà 180 euros l’any.

3 Rebaixa

El transport escolar, més barat

El transport escolar també serà més barat a partir del curs vinent. En concret, es passarà dels 216 euros actuals a 180 euros si es fan dos viatges.

4 Calefacció

Més diners per al pla renova

La taxa sobre els hidrocarburs no afectarà la calefacció fins al 2022. Es destinaran més diners al pla Renova per canviar els sistemes de calefacció.

tracking