x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK

Benazet adverteix de la pressió a l'UCI entre pacients amb i sense la Covid-19

El ministre apel·la a evitar “activitats de risc” per no tensar una sala amb 18 ingressats
L'hospital va iniciar ahir les obres que permetran l'ampliació del servei d'urgències.

Pressió a l'UCI amb 18 pacients

L'hospital va iniciar ahir les obres que permetran l'ampliació del servei d'urgències.

Fernando Galindo
S'inicien les  obres per reformar urgències

S'inicien les obres per reformar urgències

S'inicien les obres per reformar urgències

Fernando Galindo
Actualitzada 12/11/2020 a les 06:27
“És obvi que si durant tot l’hivern tenim totes les activitats obertes els traumatismes amb l’esquí seran presents”, va pronunciar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, preocupat per l’actual pressió sanitària a l’UCI, que compta amb 18 pacients ingressats, dels quals vuit estan motivats pel virus i deu corresponen a altres patologies mèdiques. En aquest sentit, el ministre va recordar que durant la primera onada, amb el confinament i la limitació de l’activitat quirúrgica, la sala més crítica de l’hospital només va atendre infectats per la pandèmia, mentre que actualment es presta atenció mèdica a qualsevol persona que ho necessiti. “Tot i que la pressió sanitària és menor, això genera grans esforços perquè hem d’atendre totes les casuístiques”, va subratllar.

“Aquest hivern no és un bon moment per pressionar l’UCI”, va afirmar Benazet, qui va exposar que amb les reformes dutes a terme la capacitat actual és de 37 places. A més, va afegir que “es pot arribar a un màxim de 52 pacients amb ventilacions mecàniques no invasives”. Per tot plegat, va apel·lar a evitar “les activitats de risc”, sobretot tenint en compte que els pacients amb Covid-19 que ingressen a l’UCI “perduren moltes setmanes”. D’altra banda, pel que fa a la pressió sanitària per la pandèmia, el ministre va comentar que hi ha 21 hospitalitzacions, a part de quatre pacients a l’àrea Covid d’El Cedre.

Pel que fa a les xifres globals, el titular de Salut va informar de la detecció de 90 casos nous, una dada que va puntualitzar pel fet que les darreres hores van arribar els resultats de diversos cribratges sectorials. Així doncs, la xifra de casos totals és de 5.567 –4.710 a la segona onada– i la d’actius és de 1.004 contagiats. Pel que fa al capítol de les recuperacions, un total de 4.488 persones han debut l’alta mèdica, mentre que els decessos segueixen estabilitzats en 75.

Quant a la taxa de letalitat, aquest paràmetre continua estabilitzat en 1,4 i la taxa de reproducció se situa lleugerament per sota d’1. “Estem en la fase d’un descens tímid de la segona onada”, va sostenir Benazet.

Bartolomé, a l’oficina covid
En darrer lloc, el ministre va anunciar que l’exsecretari d’Estat d’Interior Bruno Bartolomé assumirà el lideratge de l’oficina Covid, ubicada a les dependències de l’antiga Batllia i que compta ja amb més d’un centenar de treballadors.

 
EL NOU LABORATORI NACONAL, EN ACTIU
Paral·lelament, el ministre va anunciar el nou decret del laboratori nacional, previst al programa Horitzó 23. La primera fase del projecte estarà ubicada dins de l’hospital i estarà gestionada pel SAAS. En aquest sentit, Benazet va explicar que “la primera eina que se li encomanarà és la validació de la sensibilitat i especificitat dels test d’antígens de saliva”. Així mateix, el titular de Salut va explicar que la creació d’aquest laboratori nacional servirà per impulsar el sector de la biotecnologia, ja sigui vinculat amb la Covid-19 o amb altres malalties.

S'INICIEN LES OBRES PER REFORMAR URGÈNCIES
Els treballs per ampliar l’àrea d’urgències van començar ahir amb la previsió d’acabar les obres en dos mesos per millorar els circuits d’atenció als pacients. La reforma permetrà disposar d’espais separats per atendre malalts amb Covid-19.
Etiquetes
Veure’n més
12
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts