La CASS i Andorra Telecom finançaran habitatge social

L’operadora hi posarà fins a deu milions d’euros i es permetrà a la parapública invertir diners de la guardiola de les pensions

La CASS i Andorra Telecom finançaran habitatge social

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El fons d’habitatge publicoprivat que té l’objectiu d’introduir al mercat pisos de lloguer a un preu assequible el finançaran Andorra Telecom i la CASS. El fons es crearà amb deu milions d’euros cedits per Andorra Telecom corresponent als beneficis de la venda de la participació que l’operadora tenia a l’espanyola Avatel. La participació de la CASS es farà a través del fons de reserva de jubilació (FRJ), que podrà invertir part dels diners de la seva cartera en la promoció d’habitatge de lloguer assequible. El Govern i els comuns podran col·laborar-hi cedint béns immobles per fer habitatges de lloguer o posant terrenys a disposició de l’executiu. Un exemple seria el terreny davant de Jovial que el comú d’Andorra a la Vella ha cedit al Govern per fer pisos socials.

Els privats podran cedir actius immobiliaris que no estiguin en condicions de ser llogats perquè siguin reformats amb els diners del fons. Aquests edificis passarien a formar part del mercat de pisos de lloguer assequible del Govern durant uns anys i després serien retornats als propietaris.

El fons d’habitatge és una de les eines de promoció de pisos de lloguer inclosos en el projecte de llei de l’Institut Nacional de l’Habitatge (INH) que el Govern va aprovar ahir i que va ser presentat en roda de premsa pel portaveu, Eric Jover, i el ministre d’Afers Socials i Habitatge, Víctor Filloy. Jover, qüestionat respecte al període de temps que els immobles seran gestionats pels fons, va posar dos exemples. En un primer cas es calcularia el rendiment a obtenir sobre la inversió realitzada per veure quant de temps hauria de ser gestionat pel fons abans de retornar-lo al propietari. Una altra opció seria que des del primer moment el propietari de l’edifici rebés una part del lloguer. En aquest cas la cessió s’allargaria en el temps per garantir la rendibilitat de la inversió.

El portaveu, que va explicar que el fons es crearà com un organisme d’inversió col·lectiva de participació pública i privada, és a dir, una sicav, va assenyalar que el rendiment sortirà del cobrament del lloguer assequible i de les exempcions que tindrà, com ara la de creació. Jover va insistir que el fons ha de garantir “certa rendibilitat perquè si el FRJ hi participa no vagi en contra de les pensions dels ciutadans”. Per últim, alguns dels habitatges podrien oferir-se com a pisos socials i en aquest cas l’executiu es faria càrrec del pagament del lloguer.

Quant a quin seria un preu “assequible”, serà determinat per l’INH, que entre les seves funcions tindrà la d’elaborar estadístiques per calcular el cost de mercat dels lloguers segons la zona i la tipologia dels pisos.

L’institut es concep com un organisme autònom amb personalitat jurídica pròpia, plena capacitat d’obrar i patrimoni propi, amb independència de les administracions. Es tractarà d’una estructura tècnica i estable per a la gestió i el disseny de les polítiques d’habitatge amb una visió àmplia i transversal. “Cal disposar d’un organisme autònom que ens doni garanties de polítiques a llarg termini”, va dir Filloy. L’ens tindrà la capacitat de promocionar habitatges de protecció pública, proposant els criteris de selecció i accés a aquest tipus d’habitatge. A més, s’encarregarà d’impulsar operacions de remodelació i rehabilitació d’habitatges.

ALTRES ACORDS

1 Constitució

Comissió per millorar la justícia

S’ha constituït la comissió de treball executiva on hi seran presents tots els operadors jurídics, per tal de trobar solucions que permetin millorar el funcionament de la Justícia.

2 Contractació

Estudi per implantar la zona franca

Contractació de la Fundació ICIL per a l’elaboració d’un estudi entorn a la implantació d’una zona franca al Principat. El termini d’entrega és de tres mesos.

3 Nacions unides

40.000 euros en cooperació

Aprovades quatre contribucions voluntàries a favor de les Nacions Unides per a projectes de cooperació internacional per valor de 40.000 euros

4 Educació

Adjudicat l’ajut de recerca del 2020

Canòlich Álvarez, responsable de la proposta anomenada Etnobotànica d’Andorra: saber popular i vegetal, rebrà els 10.000 euros de l’ajut de recerca.

tracking