Pandèmia mundial

Pressió "molt alta" a l'UCI que suma 18 pacients

Una desena d'ingressats tenen patologies diferents a la Covid

Hospital Nostra Senyora de Meritxell

Hospital Nostra Senyora de MeritxellFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Salut ha alertat que l'UCI té "una pressió molt alta perquè hi ha molts malalts amb Covid i molts malalts que no són Covid intubats i ventilats" i ha demanat a la població que tingui "molta prudència i s'evitin esports i pràctiques de risc". Joan Martínez Benazet ha explicat que tenir una desena de pacients amb diferents patologies no és una situació "habitual" i pot ser puntual però que s'ha de tenir en compte que comencen a registrar-se complicacions greus de la salut per les patologies de l'hivern i això contribueix a elevar la pressió sanitària.

La capacitat és de 37 llits de cures intensives i es pot arribar a tenir 52 pacients ventilats distribuïts en diferents dispositius de l'hospital i amb ventilació de diferents tipus d'intensitat, ha recordat el ministre. El centre té 21 infectats pel virus, quatre menys que ahir, 13 contagiats estan a planta i vuit a cures intensives, amb set amb ventilació mecànica. Martínez Benazet ha ressaltat que l'estada dels pacients amb SARS-CoV-2 amb intubació supera les dues setmanes i això és un factor afegit de pressió per als professionals sanitaris.

El titular de Salut ha remarcat que és necessari baixar la incidència del coronavirus per no col·lapsar els recursos sanitaris perquè ara la situació és molt diferent a la primera onada quan la majoria de les activitats laborals estaven tancades i la mobilitat molt restringida i això reduïa l'ocupació a l'UCI que estava gairebé dedicada a contagiats pel virus. Martínez Benazet ha incidit que en aquesta segona fase les activitats econòmiques estan obertes i amb l'esquí hi haurà molts traumatismes i necessitat d'atendre molts altres malalts que incrementaran la pressió que ja es viu en tots els nivells d'atenció des de primària.

Salut ha notificat avui 90 positius nous amb un total de 5.567 afectats des de l'inici de la pandèmia i 1.004 casos actius. Les altes en les últimes hores són 83 i eleven la xifra de recuperats a 4.488. El ministre ha anunciat que la taxa de reproducció se situa en 0,98 i que el repunt dels últims dies no sembla preocupant tot i que l'objectiu continua sent reduir-la i ha emfatitzat que "hem millorat la posició epidemiològica però la incidència continua sent alta".

53 positius en cribratges sectorials

El ministre ha fet públiques les dades dels cribratges sectorials que s'estan fent al llarg del novembre amb un total de 2.169 TMA que han donat un 2,44% de positivitat i han servit per diagnosticar 53 afectats per la Covid. Les proves s'han fet a personal administratiu sanitari, banders, bombers, treballadors del centre penitenciari, farmacèutics, hosteleria i professionals sanitaris, entre d'altres.

tracking