pandèmia mundial

Amos de locals accepten l'ajornament de lloguers

Les empreses amb una davallada de la xifra de negoci del 30% podran demanar ERTO

Amos de locals accepten l'ajornament de lloguersFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Associació de Propietaris de Béns Immobles (APBI) permetrà ajornar el pagament dels lloguers dels locals comercials que ho necessitin fins que la situació econòmica millori. Així ho va explicar al Diari el president de l’entitat, Pascual Gràcia, que va indicar que han mantingut contacte amb l’Associació de Comerciants de l’eix central per treballar i buscar solucions conjuntament. La proposta inicial del sector del comerç era que se’ls rebaixés l’ar­rendament un 50%, mentre les fronteres estiguessin tancades, però els propietaris són partidaris de trobar una solució híbrida que no faci perdre ningú però que doni més flexibilitat. A més, en paraules de Gràcia, “cada situació és molt particular en funció del públic i el negoci que tingui el local”, posant d’exemple que en el cas de la restauració ja hi ha ajudes específiques per part del Govern.

Per tot plegat, el que proposen els propietaris és “ajornar el lloguer a tres o cinc mesos”. A més, segons va indicar Gràcia, a títol individual pot ser que “en algun cas concret hi hagi alguna condonació”. “Nosaltres som proclius a la carència però s’ha d’estudiar cada cas en concret, si és el més aconsellable partint de la base que tot són negocis viables en condicions normals. La situació actual és extraordinària i s’han de posar les mesures perquè els negocis segueixin endavant i no hagin de tancar”, va aclarir Gràcia.

L’anunci de l’associació de propietaris arribava el mateix dia que el ministre d’Economia, Jordi Gallardo, informava que les empreses que hagin perdut un 30% de la xifra de negoci des de l’inici de la pandèmia fins ara es podran acollir als ERTO al·legant risc de viabilitat, criteri inclòs en la llei que regula la mesura. Així doncs, les empreses que acreditin una davallada del negoci d’entre el 30% i el 50% seran analitzades individualment tenint en compte el resultat d’explotació per decidir si se’ls concedeix l’ERTO.

Les empreses que tinguin pèrdues superiors al 50% podran acollir-se a la mesura com fins ara, ja que la norma segueix vigent fins al 31 de desembre. A partir de gener, s’haurà de demanar partint de la nova legislació que el Govern i els grups parlamentaris estan treballant i que es preveu que es pugui aprovar a final d’aquest mes. Segons va indicar Gallardo, “la voluntat de Govern és acompanyar les empreses, evitar que es produeixin pèrdues de llocs de treball i a la vegada mirar per la gestió del diner públic”. La situació, va apuntar, és diferent del maig quan tot estava tancat i, “per tant, haurem de preveure una tramitació amb supervisió addicional, no de càr­rega burocràtica, sinó per una obligació de control dels diners públics, que s’han d’utilitzar en els casos que els necessiten”.

Fins ara, el Govern ha destinat 29 milions d’euros per finançar aquesta mesura, dels quals 25,4 han servit per pagar la part del sou que assumeix l’executiu d’assalariats i autònoms i la resta per fer front a la part patronal de la CASS. Actualment hi ha un total de 2.482 persones afectades per un ERTO, un centenar més respecte a final del mes setembre, quan hi havia 2.380 treballadors en ERTO. Fins a 1.315 estan en suspensió temporal del contracte de treball, mentre que les 1.167 restants tenen una reducció de la jornada.

Pel que fa al servei d’Ocupació, hi ha ara mateix 926 persones buscant feina i 672 inscrits en cerca d’una posició millor.

AJUDES

L’Associació de Propietaris de Béns Immobles està disposada a ajornar el pagament del lloguer dels locals comerciants que es trobin amb dificultats per la falta de turistes al país.

Els comerciants demanaven una rebaixa del 50% de l’arrendament però els propietaris són més partidaris d’una mesura que no faci perdre cap de les dues parts i per això pensen en un ajornament d’entre tres i cinc mesos.

En casos concrets fins i tot apunten que es podrien plantejar condonacions. En tot cas, apunten que s’ha d’estudiar cada cas separadament.

Les empreses que demostrin que han tingut una davallada del negoci d’entre el 30% i el 50% podran demanar un ERTO al·legant risc de viabilitat.

Segons va indicar Gallardo, aquests casos s’estudiaran de forma individual tenint en compte el resultat d’explotació del negoci.

Actualment hi ha 2.482 persones en ERTO, un centenar més que el mes de setembre. El Govern ha destinat fins ara 29 milions d’euros a finançar aquesta mesura, dels quals 25,4 han servit per pagar els

sous i la resta la CASS.

El servei d’Ocupació té actualment 926 persones inscrites en cerca de feina i 672 que busquen un lloc millor.

tracking