Protecció de Dades insta a regular per llei l'obligatorietat de testar els turistes

Crespo remarca que els privats que practiquin proves hauran de tenir el vistiplau de Salut

Protecció de Dades insta a regular per llei l'obligatorietat de testar els turistesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Davant la incògnita sobre l’obligatorietat dels tests que el Govern pretén exigir als turistes que vinguin aquest hivern –a excepció de França, Espanya i Portugal– el cap de l’Agència de Protecció de Dades (APDA), Joan Crespo, va refermar ahir la necessitat de comptar amb una “empara legal” que doni cobertura i validesa a la realització d’aquestes proves serològiques. “Ningú no té clar el procediment que es vol entrar. El test ha de ser voluntari i en cas que es volgués fer obligatori s’hauria de fer a través d’una llei”, va subratllar Crespo.

En aquest sentit, el cap de l’APDA va recordar que les dades vinculades a l’àmbit sanitari “són molt sensibles”, raó per la qual va reivindicar una “articulació legal”. “No es pot anar improvisant sobre aquesta qüestió perquè això involucra la persona interessada que es vol desplaçar a Andorra”, va manifestar Crespo.

D’aquesta manera, des de l’APDA van advocar per “fer compatible el dret a la salut i la privacitat de les persones.

Pel que fa a la proposta de testar els turistes que emana des d’algunes empreses del sector privat, Crespo va recordar que la la base jurídica d’aquesta mesura anirà determinada si compta prèviament amb el vistiplau del Govern. “Els privats no poden incloure aquests protocols interns per iniciativa pròpia, han de seguir les directrius del ministeri de Salut”, va valorar el cap de l’APDA, que va insistir que les úniques persones capaces per tractar les dades de salut són els professionals sanitaris.

Per la seva banda, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va comentar ahir en roda de premsa que els hotels, a través del check-in, seran els encarregats de guardar en un registre la documentació de la prova que els turistes hauran de presentar. La informació estarà a disposició de la policia i les autoritats sanitàries. Un cop la persona faci el check-out i abandoni l’hotel la documentació s’haurà d’esborrar.

tracking