reportatge

Trump-Biden, als ulls de Costa

Donald Trump i Joe Biden representen la cara i la creu d’una moneda. Mentre que Trump es va autoproclamar vencedor de seguida i ara demana que s’aturi el recompte dels vots als estats decisius, Biden, que ho té tot de cara, és prudent i espera el resultat final.

Trump-Biden, als ulls de CostaFERRAN COSTA / L'A

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les eleccions dels Estats Units cada dia tenen un nou capítol. Ja han passat quatre dies des que els nord-americans van votar i encara no es té un resultat definitiu. A hores d’ara, i des de dimecres, es pot intuir que el guanyador serà Joe Biden. En aquest sentit, Ferran Costa, president del grup parlamentari liberal que fa d’observador de l’OSCE a Wisconsin, va destacar que el resultat “està bastant clar, s’estan desglossant les tendències comtat per comtat i es veuen molt consoli­dades”.

L’OSCE va ser gran protagonista de la jornada d’ahir ja que el coordinador dels observadors internacionals de les eleccions, el diputat alemany Michael Georg Link, va fer unes declaracions en les quals acusava Donald Trump d’un “abús de poder flagrant” per voler aturar el recompte de vots. Unes afirmacions que, tal com va indicar Costa, cal desvincular de l’organisme, ja que “l’informe de l’OSCE no diu això enlloc, aquestes són les declaracions del cap de missió”. I va destacar que de les observacions de l’ens se’n desprèn que “el procés vetlla perquè es garanteixi tot el funcionament plenament democràtic de les eleccions”. “Atacar o criticar aquest sistema és no voler entendre com funcionen els mecanismes establerts per les legislacions de les respectives jurisdiccions.”

De fet, va explicar que el fet que Trump posi constantment en dubte el sistema provoca que es comencin a veure “els primers brots de gent manifestant-se en grans ciutats, alguns a favor que s’aturi el recompte de vots i altres perquè continuï”. I va valorar que les manifestacions de polítics qüestionant el sistema sense cap evidència documental que ho sustenti “no afavoreixen un bon clima. També va criticar el fet que “no ajuda gaire que un dels candidats comenci una batalla mediàtica i a través de les xarxes socials a mesura que es van coneixent els resultats per qüestionar-ne la seva legitimitat”. Tot i que va apuntar que aquest tipus de reaccions per part de Trump “no sorprenen”.

Tanmateix, va contraposar dos comportaments molt diferents: “Els polítics poden fer declaracions de manera gratuïta o amb sentit de la responsabilitat.” Les dues cares d’una moneda, Trump i Biden. “Són dos estils completament diferents”, va dir Costa, per afegir que mentre Biden exposa que està a l’espera dels resultats i es mostra amb esperances tot i tenir les coses de cara, Trump diu des del primer moment que si s’ha d’impugnar el resultat o anar a la cort suprema ho farà.

tracking