Prova d'origen als turistes que no vinguin d'Espanya, França o Portugal

Els tests s’hauran de fer com a molt 48 hores abans i presentar-se als allotjaments turístics

Prova d'origen als turistes que no vinguin d'Espanya, França o PortugalCEA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La possibilitat de fer tests als turistes durant la temporada d’hivern és encara una qüestió que aixeca polseguera. La diversitat d’opinions sobre els protocols que s’han de dur a terme és evident, però sembla que finalment Turisme ha aconseguit arribar a un principi d’acord que les estacions d’esquí també veurien amb bons ulls. La proposta que hi ha actualment sobre la taula és que els allotjaments turístics demanin una prova d’origen als turistes que no provinguin d’Espanya, Portugal o França, entenent que en aquestes regions hi ha signat un conveni sanitari. L’objectiu és controlar que els visitants que vinguin d’altres països no portin el virus i per això hauran de mostrar una prova negativa feta com a molt 48 hores abans d’arribar al Principat. Cal encara acabar d’afinar el mínim de pernoctacions a partir de les quals es demanarà la prova i la concreció dels països de procedència en què s’exigirà el resultat negatiu.

Aquesta opció evitaria haver de desplegar al país una estratègia logísticament complexa per testar tots els visitants, com demanava part del sector turístic. Amb tot, la majoria vol deixar clar i per llei que si algun privat igualment vol realitzar tests als seus clients haurà de demanar autorització al Govern i Salut haurà de determinar quins protocols cal seguir. En tot cas, i per a més seguretat, Turisme vol conèixer la capacitat que tindria l’hospital per atendre malats Covid, per tal de tenir una previsió en cas que l’arribada de turistes comportés un increment de casos positius.

Tot plegat s’ha d’acabar de tancar els propers dies, tenint en compte la proximitat de l’inici de la temporada d’hivern. A més, Govern és conscient que hi ha d’altres factors determinants que no recauen en les seves mans com són les restriccions als països veïns i la possibilitat que s’allarguin els confinaments perimetrals que actualment tenen a França i Catalunya.

MONOPOLITZEN EL DEBAT

Va ser precisament la qüestió dels tests als turistes la que va monopolitzar el debat que es va celebrar ahir al matí a la CEA, en el qual es va parlar dels reptes de futur del sector turístic. A la taula rodona van participar Miguel Pedregal, director general de Caldea, Jordi Daban, director general de Daguisa Hotels, i Joan Viladomat, president de Grandvalira, que va insistir sobre la importància que els turistes que pernoctin al país es facin les proves. Una necessitat que va justificar amb el fet que “el sistema sanitari ja està en tensió” durant la temporada d’hivern, ja que “coincideix la grip amb els accidents d’esquí”.

A més, va sostenir que la durada de les pernoctacions a l’hivern és de cinc o sis dies: “Si el client que arriba diumenge sense fer-se el test dijous té una febrada o no pot respirar l’hauràs d’atendre aquí i això s’ha de gestionar, com a país no podem suportar tanta gent.” Per això, va defensar que un percentatge de visitants necessitarà assistència hospitalària, i uns altres estaran a l’UCI durant una mitjana de 28 dies. “La matemàtica diu que controlar un positiu és més fàcil que 50, i que 50 són impossibles sanitàriament”, va insistir. Així mateix, va posar en relleu que si els operadors testen els seus clients “preferiran anar a un país que fa test que no pas a un que no en fa, són ells qui trien una destinació segura”.

En aquesta línia, Daban va afegir que “hem de reforçar el sistema sanitari”. “A Andorra la gent busca seguretat i l’hem de donar.”. A més, va considerar que es podria oferir la possibilitat que es fessin el test de coronavirus aquí argumentant que és una bona estratègia de màrqueting i “donar la seguretat que podrà ser atès en el nostre hospital o que podrà fer el confinament dins dels nostres establiments seguint tots els protocols”. I va precisar que “és molt important saber què passa si un membre de la família dona positiu i quin és el protocol a seguir”.

Per la seva part, Pedregal va destacar que “estem a les portes de l’hivern i si es decideix dur a terme aquesta operació tan complexa s’hauria de fer ja”. En aquest sentit, cal tenir en compte que les estacions mantenen la previsió d’obrir les pistes pel pont de la Puríssima, hi hagi turistes o només residents. Amb tot, els tres participants van estar d’acord en la importància d’estar units.

tracking