Reportatge

Castanyes en petit comitè

La celebració de la Castanyada i de Tots Sants enguany es veu alterada per les mesures Covid-19. Les pastisseries venen menys panellets mentre que les floristeries tenen les mateixes vendes pràcticament. Alguns comuns tenen protocols d’accés als cementiris.

Castanyes en petit comitèFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

N’hi ha de més petits, de més grans, rodons, aixafats, de pinyons o d’ametlla. Un cop l’any mengem panellets, castanyes i moniatos. La Castanyada és una de les primeres reunions familiars que ens acosten al fred, al Nadal, a poder estar junts en una taula conversant, rient. Tot això sembla que s’ha esfumat en un tres i no res per culpa d’un virus. Malgrat tot, els comerços fan l’esforç de tenir-ho tot a punt per viure una festa el més agradable possible. També els comuns han obert els cementiris tot i les mesures de seguretat perquè aquells que ho desitgin portin les flors als familiars que van traspassar en el seu dia.

La nit de la Castanyada, Tots Sants i el Dia dels difunts. Tres dies assenyalats per les pastisseries que un altre any s’han preparat per esperar que la gent s’animi a comprar dolços tradicionals. La majoria dels especialistes en rebosteria coincideixen que la gent està esperant a última hora per fer les compres. Des de Santagloria Andorra normalment feien 20 quilos de panellets de pinyons i 15 quilos de variats i aquest cop no en faran tants. D’aquesta manera, molts aposten per elaborar els clàssics i no reinventar amb nous sabors. “La gent està venint de mica en mica. Té por o no té gaires ganes de celebració”, asseguren des de Les Delicies del Jimmy.

Pel que fa a les floristeries, asseguren que el nivell de vendes no ha baixat. De fet, a diferència de les pastisseries, manifesten que la gent està anant amb més temps a comprar i escollir les flors, ja que moltes vegades s’esperaven a l’últim moment. Crisantems, margarides i roses. Són algunes de les eleccions més comunes per portar al cementiris. A més a més, tenint en compte la situació epidemiològica del país i que algunes persones poden estar aïllades en patir el coronavirus, algunes floristeries, com Les Roselles o Flors Annabel, estan rebent encàrrecs via telefònica i porten les flors als cementiris.

En el cas de la capital, que compta amb dos recintes, la corporació ha decidit no prendre mesures de seguretat més enllà del distanciament entre les persones, l’ús de la mascareta i el gel hidroalcohòlic als accessos. A aquesta decisió també s’hi sumen els comuns de Sant Julià de Lòria, que han posat uns cartells amb les recomanacions a l’entrada del cementiri i també Escaldes. Aquest darrer ha facilitat un servei de bus dedicat exclusivament a facilitar el transport al cementiri de la Plana. També hi haurà els agents del servei de circulació per ajudar i controlar el correcte funcionament. En el cas d’Encamp, la corporació ha decidit ampliar l’horari d’obertura de nou del matí a nou de la nit des de dilluns passat fins al 2 de novembre per garantir que no hi hagi aglomeracions. Les parròquies d’Ordino i la Massana, per contra, limitaran els accessos a cinc persones i també hi haurà un recorregut d’entrada i de sortida.

Tot indica, doncs, que malgrat que serà un any diferent, que mai ningú s’hi havia trobat, hi haurà algun moment per celebrar la Casta­nyada i recordar l’amor d’aquells estimats que ens van deixar.

Castanyes en petit comitè

tracking