x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Pandèmia mundial

Totes les empreses podran allargar els ERTO si demostren pèrdua d'ingressos

El percentatge de la davallada s’ha de definir, però podria ser de prop d’un 60% o 70%
L'avinguda Meritxell durant el confinament.

Totes les empreses podran allargar els ERTO si demostren pèrdua d'ingressos

L'avinguda Meritxell durant el confinament.

Fernando Galindo
Actualitzada 29/10/2020 a les 14:27
Els grups parlamentaris de la majoria i de l’oposició estan treballant el nou text legislatiu que ha de regular els ERTO a partir de l’1 de gener. La voluntat és no modificar les condicions econòmiques dels treballadors que es trobin en situació de suspensió total o parcial del contracte i per tant mantenir iguals els percentatges de salari que ara assumeix el Govern i l’empresari. El que sí que es vol acotar és l’abast de la mesura o, dit d’una altra manera, augmentar les condicions que hauran de reunir aquelles empreses que vulguin aplicar-la. La idea de la qual es parteix és que qualsevol empresa ho pugui demanar i per tant no limitar-ho per sectors, però sempre que demostrin una davallada mínima dels ingressos a causa de la Covid-19. El percentatge de les pèrdues encara no està definit però podria ser d’entre el 60 i el 70 per cent.

El text encara no és definitiu i té pendents les aportacions dels diferents grups parlamentaris. Malgrat que els canvis no han de ser substancials respecte a la norma ja vigent, el PS vol insistir, per exemple, en la necessitat d’establir un termini mínim en el qual no es pugui acomiadar el treballador un cop es reincorpori de l’ERTO. Una proposta que ja va ser rebutjada per la majoria en la legislació aprovada al maig i que segurament aquesta vegada tampoc no serà acceptada.

També es vol aprofitar l’ocasió per definir d’una manera més clara si els treballadors en suspensió parcial de contracte meriten vacances i com es computen. Una altra qüestió en la qual es vol aprofundir és si s’ha de permetre o no que els empresaris puguin canviar de categoria professional els treballadors sense haver d’arribar a un acord amb l’implicat, amb la voluntat d’evitar que es produeixin abusos.

El document legal també inclou, com ja va avançar el Diari, que la mesura dels ERTO s’allargui fins al juny de l’any vinent atesa l’evolució de la pandèmia i les seves conseqüències.

CONDICIONS
El text legal marcarà el percentatge mínim de pèrdues que hauran de demostrar les empreses que vulguin acollir-se a un ERTO.


El PS vol insistir en el fet que hi hagi un termini mínim en el qual no es pugui acomiadar el treballador un cop es reincorpori de l’ERTO. La proposta, però, ja va ser rebutjada per la majoria al maig.
Etiquetes
  • #3 reserves_voluntaries
    (30/10/20 08:28)

    Pèrdua d'ingressos? I si abans tenien uns beneficis de 10.000€/mes i ara de 4.000€/mes poden demanar un ERTO igualment? No seria més just donar ERTO a les empreses que tinguis pèrdues? També caldria veure si s'han compatibilitzat reserves voluntàries durant els temps de bonança o si en canvi s'han repartit tots els beneficis sense preveure que podrien arribar temps dolents.
    Hi ha empreses que treballen igual o més que l'any passat i tenen la plantilla a 1/2 ERTO. Qui controla tot això? Aquests inspectors que es guanyarien el sou, no interessen? A pagar sempre els mateixos.

    Respondre
  • #2 ani
    (29/10/20 19:20)

    fins al gorra amb el tema dels ERTOS, qui pagara aixo?
    tot home o les empresas qui fican la gent els ERTOS?
    ay empresas qui facturan lo mateix amb gent el ERTO i ara amb els trapicheos de contabilitat diran qui tenen perdoas.

    les empresas qui demanaran ajudes las tenen q devolver, no se quand ni com pero las tenen q devolver als bancs, si pq aquestas ajudes son una poliça avalada per govern q si no pagas dentro del limit qui dona govern, segurament es traducira en poliças amb interessos para q se forren els bancs.

    pero lo del ERTO COMO VA AIXO q devolve els diners el estat tots? las empresas q benificiaran de aixo.

    Respondre
  • #1 john
    (29/10/20 08:19)

    Que quedi ben demostrat, perquè moltes han fet l'agost i a més tenien el personal en ERTO.

    Respondre
3
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts