PANDÈMIA MUNDIAL

Teletreball obligatori

Se sancionarà les empreses que tot i poder desenvolupar l’activitat sense la presència física dels empleats desobeeixin el Govern

Teletreball obligatoriFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Teletreball obligatori per decret i un màxim de dues persones per taula als restaurants. Les reunions de familiars i amics de nuclis convivents també es limiten a dues persones. Aquestes són les mesures més destacades que va aprovar ahir el consell de ministres en la lluita per reduir la taxa de reproducció de la pandèmia, per reduir la pressió i evitar la saturació del sistema sanitari i per assegurar el model d’aïllament selectiu de persones malaltes i dels seus contactes. Les noves mesures, que entraran en vigor entre dissabte i dilluns i tindran una durada de quinze dies, s’afegeixen a les que ja estan en vigor i les substitueixen en cas de ser més restrictives.

Són noves mesures que afecten diversos àmbits. En el cas del laboral, s’ha decretat l’obligació de l’exercici del teletreball a partir de dilluns sempre que la tipologia de l’activitat no requereixi la presència física del treballador o empresari al lloc de feina o en qualsevol altre lloc on hagi de de desenvolupar la seva activitat laboral o professional. Igualment, les reunions de treball presencials no podran superar les dues persones. El Govern llistarà en un decret les activitats que han de fer el teletreball.

Limitar la mobilitat

Les noves mesures les va presentar en la roda de premsa posterior al consell de ministres el cap de Govern acompanyat del titular de la cartera de Salut, Joan Martínez Benazet. Xavier Espot va indicar que pel que fa a obligar quant al teletreball l’objectiu que es busca és “limitar la mobilitat dels treballadors”. Va demanar a les empreses que facilitin les eines telemàtiques perquè el teletreball sigui possible i va recordar que hi pot haver sancions d’entre 200 i 30.000 euros per a aquelles empreses i treballadors que desobeeixin la decisió de l’executiu.

Espot va parlar de “mesures ponderades, equilibrades i que no perjudiquin excessivament l’economia”, abans d’anunciar les noves relatives a l’agrupament de persones que entraran en vigor dissabte. Als restaurants no es podran agrupar més de dues persones per taula, quan fins ara es permetien un màxim de cinc comensals. A diferència del decret anterior, es permetran més de dues persones per taula, eliminant el topall de cinc, quan el grup sigui un nucli convivent. Es mantenen la resta de mesures que ja afectaven els restaurants i els bars. Aquests només podran servir per emportar. El cap de Govern va anunciar que s’està treballant amb l’oposició un projecte de llei per poder tancar de manera preventiva els bars i restaurants que no respectin les mesures.

Respecte a les trobades de familiars i amics en domicilis, que en principi només estan permeses per als nuclis convivents, es redueix a dos el nombre de persones que es poden reunir. La mesura no afecta els nuclis convivents de més de dues persones i s’elimina el topall màxim de cinc establert fins ara.

Preguntat pels periodistes, Espot va admetre que en aquest cas es tracta d’una “obligació no taxativa”, i va indicar que no enviarà la policia a controlar les trobades de familiars i amics. El cap de Govern va afegir que des d’una perspectiva jurídica “és complicat” controlar aquestes limitacions a les llars i un cop més va “apel·lar al civisme dels ciutadans”.

Per tal d’evitar el botellón es prohibeix a les benzineres vendre begudes alcohòliques més enllà de les nou de la nit. Una mesura que entra en vigor dissabte. No es toquen les mesures als comerços, però sí que es reforçaran les inspeccions relatives a l’aforament dins dels locals comercials.

També es mantenen les mesures relatives a les escoles. Es manté tant l’activitat lectiva com les extraescolars. Quant als gimnasos, es revisaran els protocols relatius a les activitats dirigides dins els gimnasos.

Per justificar les mesures, que “disten molt de les adoptades pels veïns”, el cap de Govern va assenyalar que la situació sanitària al país “és fràgil. La pandèmia està en una situació de control, però pot canviar radicalment”.

MESURES

1 Teletreball obligatori almenys durant quinze dies

El Govern ha decretat l’obligatorietat del teletreball sempre que la tipologia de l’activitat no requereixi la presència física de l’empleat. En el cas que hi hagi reunions laborals físiques hauran ser de dues persones.

2 Dues persones per taula als locals de restauració

Els locals de restauració només podran acollir dues persones per taula i no cinc com fins ara. A diferència del que es marcava en l’anterior decret els nuclis de convivència que vagin als restaurants no tindran límit de comensals.

3 Dos membres en les reunions de familiars i amics

Les reunions als domicilis de familiars i amics que formin part d’un mateix nucli de convivència només podran ser de dues persones i no d’un màxim de cinc. No hi ha limitacions si el nucli és de més de dues persones.

4 Les benzineres no vendran alcohol a partir de les 21 h

El Govern prohibeix des de dissabte la venda d’alcohol a les benzineres a partir de les nou de la nit. L’objectiu d’aquesta mesura és intentar frenar el botellón, una pràctica que s’ha incrementat amb la pandèmia.

5 Es reforçaran les inspeccions als locals comercials

L’executiu ha decidit reforçar les inspeccions relatives a l’aforament dins dels locals comercials. Malgrat que tothom porta la mascareta, s’han detectat comerços amb més clients dels que permet la normativa.

tracking