Pandèmia mundial

Catalunya es tanca dues setmanes

El confinament s'aplica a partir d'aquesta mitjanit i el Govern d'Andorra ha recordat la necessitat de dur la documentació pertinent per poder circular per territori català

Els andorrans i residents tenen mobilitat a tot Catalunya des d'avuiFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El govern de la Generalitat ha decretat avui el confinament de Catalunya durant quinze dies i un altre perimetral entre municipis que s'aplicarà el cap de setmana. Les restriccions, que ha anunciat aquest migdia el vicepresident de l'executiu català en funcions, Pere Aragonès, entraran en vigor aquesta mitjanit i impediran les entrades i sortides de la comunitat autònoma sense justificació.

L'executiu andorrà ha recordat a les xarxes socials que la frontera continua oberta, però que la circulació per Catalunya queda restringida si no es duu un document acreditatiu i el certificat autoresponsable de la Generalitat que es pot trobar al webcertificatdes.confinapp.cat. El Govern ha detallat les excepcions de la restricció de mobilitat especificades per Catalunya, com el retorn a la residència habitual o els desplaçaments per assistència sanitària, i ha puntualitzat que els transfronterers poden passar per la frontera presentant el carnet acreditatiu de la condició laboral amb el certificat de la Generalitat. Així mateix, es recorda que la circulació per Catalunya es permet si el destí final no és un territori afectat per les mesures restrictives a la mobilitat i es compta amb un justificant i que per a qualsevol dubte els ciutadans poden contactar amb el ministeri d'Afers Exteriors per traslladar les seves qüestions.

El confinament de Catalunya no afectarà els desplaçaments interns per anar a la feina i a l'escola, que estaran obertes, tot i que sempre es recomanarà fer ús del teletreball i l'educació telemàtica. Les universitats hauran de fer les classes en línia i aquells que hagin d'anar a tenir cura de persones dependents podran fer-ho sempre que ho puguin acreditar. "És el moment de l'aturada social. De quedar-se a casa permantenirallò que és imprescindible" ha destacatAragonés.

Les activitats extraescolars i les culturals quedaran suspeses, així com els centres esportius, els entrenaments i els gimnasos mentre que les competicions queden ajornades a excepció d'aquelles que siguinoficials, com les internacionals i estatals. Els centres comercials també han d'abaixar la persiana i només podran tenir oberta la part destinada a supermercat. El govern també ha destacat que es mantenen les restriccions vigents a bars i restaurants, parcs d'atraccions i serveis que ja estaven tancats i que els espais infantils a l'aire lliure queden oberts fins a les 20 hores.Els ciutadans tampoc podran circular entre municipis els caps de setmana,des deles 6 hores de divendres fins a les 6 hores de dilluns. La consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha detallat que aquesta mesura no s'aplicarà els dies 31 d'octubre i 1 de novembre per tal que la ciutadania pugui anar als cementiris a vetllar els difunts. Les reunions es mantenen amb la restricció d'un màxim de sis persones.

Aragonés ha detallat que Catalunya està en una "situació extremadament crítica, molt greu", ja que ha tingut 30.407 casos nous la darrera setmana i actualment hi ha 2.387 persones que es troben hospitalitzades, 434 d'elles a la Unitat de Cures Intensives. El govern de la Generalitat també ha anunciat una nova partida d'ajudes de 50 milions d'euros destinades al sector cultural i esportiu i una altra amb el mateix import per a l'estètica i la restauració, que ja havien rebut 40 milions des de la decisió del seu tancament.

tracking