Pons presenta l'esborrany del Projecte de llei per a la igualtat efectiva entre homes i dones

El text recull la voluntat del Govern d'eliminar la desigualtat estructural que pateixen les dones

Marc Pons presenta l'esborrany del Projecte de llei per a la igualtat efectiva entre homes i donesSFGA/JAViladot

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El secretari d'Estat d'Igualtat i Participació Ciutadana, Marc Pons, i la cap d'Àrea de Polítiques d'Igualtat, MireiaPorras, han presentat aquesta tarda l'esborrany del Projecte de llei per a la igualtat efectiva entre dones i homes, que recull la voluntat del Govern d'eliminar la desigualtat estructural que afecta les dones –a través de polítiques públiques– per tal de garantir-los les mateixes oportunitats en tots els àmbits de la vida.

El text estableix els principis d'actuació i les mesures adreçades a erradicar la desigualtat establint un règim sancionador d'infraccions. En aquest sentit, Pons ha remarcat que es preveuen mesures relatives a l'educació i a la pedagogia social, d'entre les quals es ressalta la creació de la figura d'agent d'igualtat a l'Administració o l'obligació de formar tot.

A més, pel que fa al dret a la igualtat de tracte i no-discriminació per raó de sexe en el treball, l'esborrany obliga les empreses a dur un registre anual de dades amb perspectiva de gènere. En paral·lel, es determina que les empreses han de garantir la igualtat de tracte i no discriminació entre dones i homes, així com afavorir la igualtat d'oportunitats.

En la mateixa línia, les empreses que tinguin una plantilla més gran de 50 treballadors, hauran de crear un pla d'igualtat en el qual plasmin un conjunt d'accions després de realitzar una diagnosi de la situació i amb l'objectiu d'eliminar la discriminació per raó de gènere. IPorrasha afegit que és molt important que les empreses disposin d'un circuit perquè es puguin fer saber aquestes discriminacions o situacions d'assetjament sexual i que els treballadors els coneguin.

D'altra banda, s'ha posat en relleu la necessitat de tenir principis de representació equilibrada i, per això s'estableix que les llistes electorals han de ser 60-40, "un pas intermedi cap al camí d'assolir el 50-50", ha incidit Pons. Amb tot, ha reiterat que no s'entén com a una quota.

El Projecte de llei es concep com una eina transversal que s'aplica a tots els àmbits de la vida econòmica, social, cultural i política. Especialment es destaquen algunes esferes, com és el cas de l'educació i lleure; l'ensenyament superior i universitari; l'esport; la participació política; la salut; els jocs, joguines i videojocs; l'accés a béns i serveis; justícia o l'ocupació pública. I també inclou la creació de l'Institut Andorrà de les Dones, que tindria com a missió fonamental la promoció de la participació de les dones en la vida política, cultural, econòmica i social en igualtat de condicions i d'oportunitats que els homes.

Pons ha destacat durant la presentació que els principals subjectes obligats en el text són l'Administració Pública, les empreses privades i les relacions laborals i els mitjans de comunicació, empreses de publicitat i audiovisuals. El text s'ha fet arribar a les diferents entitats feministes perquè l'analitzin.

tracking