La Politècnica de Catalunya recomana a Andorra que tanqui ja les fronteres

Experts d’aquesta universitat consideren vital reduir els contactes de la població local

La Politècnica de Catalunya recomana a Andorra que tanqui ja les fronteresFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els experts del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la Universitat Politècnica de Catalunya que fan un seguiment de la pandèmia a escala europea han recomanat a Andorra el tancament de les seves fronteres a causa de l’augment dels contagis de Covid-19. L’objectiu d’aquesta mesura seria reduir el nombre de contactes de la població local. Sobre aquest supòsit instat per la UPC, el cap del Govern, Xavier Espot, va afirmar que el tancament de fronteres “no és una opció” ja que, segons els pronòstics de l’executiu, la restricció suposaria la pèrdua de 200 milions d’euros derivats del turisme que provocarien tensió a l’economia del país.

Segons els experts, Andorra és el país amb una major incidència de virus per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies (IA14) del món en l’últim informe enviat a la Comissió Europea pel Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC i l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol. Aquesta xifra, però, ha anat en creixement des de la segona quinzena de juliol, moment d’inflexió després d’una primera fase de control de la pandèmia en què, fins i tot, durant uns dies no es va registrar cap cas positiu al Principat.

No obstant això, cal recordar que el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha insistit en reiterades ocasiones que l’elevat nombre de casos detectats és a causa de la gran capacitat diagnòstica del país, que la setmana passada se situava entre un dels capdavanters pel que fa a nombre de tests per 100.000 habitants, concretament 9.966 proves la setmana passada.

Malgrat les dades relatives a les proves realitzades, els experts han justificat la proposta del tancament de fronteres per “evitar el nombre de contactes”, un element clau per a un país que viu dels serveis i del sector turístic i, han afirmat, és més rellevant que la incidència als països d’origen dels turistes.

tracking