PANDÈMIA MUNDIAL

El toc de queda català amenaça la temporada

Espot diu que “hi ha marge” per a l’arribada del turisme però sosté que “l’impacte serà molt significatiu” si s’endureixen les restriccions als països veïns

El toc de queda català amenaça la temporadaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’enclavament geogràfic i el model econòmic d’Andorra atorguen una major rellevància a les polítiques de mobilitat adoptades pels estats veïns. És per això que el toc de queda decretat a Catalunya, després que el govern espanyol aprovés l’estat d’alarma, és una mesura que genera preocupació a l’executiu, sobretot si aquesta és tan sols el preludi de més restriccions que dificultin l’arribada de turistes per a la temporada d’hivern.

“De moment aquest toc de queda no preveiem que tingui un impacte molt significatiu tenint en compte que se circumscriu a l’horari nocturn i, per tant, durant el dia la gent pot continuar venint a Andorra. Hi ha un marge de maniobra bastant ampli”, va afirmar ahir el cap de Govern, Xavier Espot, durant l’acte a Radio Andorra per rubricar l’acord polític envers la Unió Europea. Amb tot, el líder de l’executiu va reconèixer que “és una evidència que qualsevol disposició que restringeixi la mobilitat dels ciutadans no és gaire positiva des de la perspectiva de l’afluència turís­tica”.

En qualsevol cas, Espot va mostrar-se comprensiu amb la fórmula recercada per Espanya per contenir la segona onada de la pandèmia. “La prioritat absoluta dels governants és intentar gestionar una situació sanitària que en les darreres setmanes ha empitjorat substancialment. No ha de ser Andorra qui alliçoni els altres països sobre el que han de fer perquè cada país té una realitat particular”, va argumentar.

Confinament El cap de setmana

De totes maneres, la possibilitat que va plantejar ahir la consellera de Presidència de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Budó, d’establir un “confinament de cap de setmana” sí que fa posar els pèls de punta al Govern. “Segurament aquí sí que hauríem de variar la nostra estratègia amb els països veïns”, va afirmar Espot, en al·lusió a la petició d’incloure Andorra com a zona de mobilitat domèstica dins del territori català. A hores d’ara, però, aquesta opció no es preveu perquè “hauríem d’aplicar nosaltres també aquest toc de queda i no sé si aquesta mesura és adaptada ara a la nostra realitat”.

Sigui com sigui, l’hipotètic escenari de no poder viatjar a Andorra durant el cap de setmana seria un cop dur per a tots aquells sectors que viuen del turisme. “Aquesta decisió impactaria molt significativament en la nostra economia però poca cosa podríem fer més enllà de tenir un contacte molt fluït amb les autoritats veïnes. Hem d’intentar explicar i evidenciar que estem fent una bona gestió de la situació sanitària i les persones que vinguin a passar el cap de setmana a casa nostra no tenen més risc de contagi del que tindrien quedant-se a casa seva”, va exposar Espot.

A data d’avui, però, la missió de l’executiu és posar-se en contacte amb l’ambaixada espanyola per conèixer de primera mà quines són les excepcions previstes en la mobilitat nocturna amb Catalu­nya per tal que el Govern faci “pedagogia” al respecte i comuniqui a la ciutadania els documents i justificants que serveixen per acreditar la circulació durant el toc de queda.

Les recomanacions d’Ubach

Per la seva banda, la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va demanar a la ciutadania que abans d’efectuar qualsevol desplaçament consulti als llocs web de les autoritats competents la informació sobre les restriccions de mobilitat atès que és de caràcter evolutiu. D’aquesta manera, per viatjar a França o a Espanya es podrà descarregar un document d’autoresponsabilitat.

CATALUNYA

1 25 d’octubre

Espanya declara l’estat d'alarma
El govern espanyol declara l’estat d’alarma el 25 d’octubre passat per a un període de dues setmanes amb la possibilitat de ser prorrogat fins al maig del 2021.

2 25 d’octubre

Catalunya decreta el toc de queda

La Generalitat de Catalunya aprova el toc de queda sanitari i restringeix la mobilitat de la comunitat autònoma entre les deu de la nit i les sis del matí.

3 Excepcions

Mobilitat permesa per raó santiària

Entre les excepcions de mobilitat figuren l’assistència sanitària i l’adquisició de productes farmacèutics per raó d’urgència. A més, també es preveu la cura de persones de grups vulnerables.

4 Excepcions

Mobilitat permesa per raons laboals

També es podrà circular quan s’acreditin desplaçaments de professionals, i personal voluntari acreditat, per fer serveis essencials, sanitaris i socials.

5 Excepcions

Mobilitat permesa en cas de viatge

Dins de la franja horària es preveu el retorn al domicili de centres educatius i d’activitats culturals, així com el retorn al lloc de residència habitual en cas de viatge.

6 Excepcions

Mobilitat permeça per força major

Es preveuen causes de força major o situacions de necessitat justificada com l’actuació urgent davant la Justícia o la cura d’animals de companyia.

FRANÇA

1 17 d’octubre

Estat d’emergència sanitària

França declara l’estat d’emergència sanitària el 17 d’octubre a tot el territori gal amb una durada de sis setmanes i amb la possibilitat de ser prorrogat fins al febrer del 2021.

2 22 d’Octubre

Toc de queda sanitari

El govern francès declara el toc de queda durant quatre setmanes en 54 departaments i restringeix la mobilitat entre les nou de la nit i les sis del matí.

3 Excepcions

Mobilitat permesa per raó sanitària

Els viatges per a consultes i cures sanitàries que no es puguin brindar de manera virtual i no es puguin posposar o per a la compra de productes per a la salut estaran permesos.

4 Excepcions

Mobiilitat permesa per raons laborals

Els viatges entre la llar i el lloc d’exercici de l’activitat professional o el lloc d’educació i formació també quedaran exempts d’aquesta restricció.

5 Excepcions

Mobilitat permesa en llarga distància

En aquesta franja horària es preveu el retorn al domicili en cas de viatges relacionats amb la llarga distància o curts si es tracta d’atendre les necessitats de les mascotes.

6 Excepcions

Mobilitat permesa per força major

En darrer lloc, entre les excepcions figuren les situacions de força major com poden ser les citacions judicials o els motius familiars inajornables.

tracking