El gremi dels bars exigeix mesures per evitar la caiguda de tot el sector

Més de 200 establiments signen una carta perquè Espot reconsideri les restriccions

El gremi dels bars exigeix mesures per evitar la caiguda de tot el sectorFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sector de la restauració, que aplega els restaurants, bars, cafeteries, granges i locals d’oci, va fer arribar una carta al cap de Govern, Xavier Espot, en què li demanen que flexibilitzi les restriccions que se’ls han imposat durant la segona onada de contagis. Així doncs, més de dos centenars d’establiments van signar la missiva, en la qual reclamen que l’executiu prepari ajudes per al sector per evitar que es produeixi el tancament de molts negocis de diferents tipologies. A més a més, aquesta situació ha servit perquè tot el col·lectiu s’uneixi i es creï la Unió de Bars d’Andorra, que tal com va confirmar el portaveu, Heiko Kirchner, va néixer fa poc més d’una setmana.

Tot i reconèixer la feina feta pel Govern durant la pandèmia, el sector va expressar que “no volem viure de l’Estat. El que volem és continuar treballant pel país”. Entre les principals reivindicacions que tenen els hostalers es troba la de tenir “un paquet d’ajudes seriós”, i reclamen que caldria que s’hi incloguessin els serveis bàsics, ja que cal recordar que en les darreres mesures anunciades per Espot es feia referència, exclusivament, al pagament del lloguer dels establiments. Des del sector van manifestar que volen “buscar alternatives al previsible tancament dels nostres negocis. No es pot destruir el nostre gremi sense intentar buscar noves solucions”.

En la mateixa carta, els restauradors van demanar la creació d’una comissió en què es puguin estudiar les restriccions i mesures a emprendre i afirmen que amb les que es van imposar al juliol “no s’han solucionat els contagis, és més, han crescut d’una manera desmesurada”, i recorden que “hem de conviure amb la pandèmia, però cal buscar camins alternatius i per a tots iguals”. A més a més, des del gremi van criticar que “no es pot consentir que hi hagi centres comercials o botigues plenes de gent, amb mínims controls d’aforament i dubtoses mesures de sanitat”, i que per contra les que se’ls aplica a ells “freguen l’exageració”, i que, tot i això, des del sector les han complert. Finalment, des del sector van reivindicar ser tinguts en compte i van lamentar que són l’únic gremi amb qui Govern no s’ha assegut a parlar per tal d’abordar les mesures. Així doncs, i a tall d’exemple, els propietaris de bars van afirmar que “no te sentit prohibir que en una taula s’asseguin mes de cinc persones ja que quasi bé totes les taules són parells. Per què no sis?”.

LES MATRÍCULES AUGMENTEN L'1% A LA UNIVERSITAT D'ANDORRA TOT I LA PANDÈMIA

El creixement experimentat per la Universitat d’Andorra en els darrers cursos no s’ha vist truncat per la pandèmia, ans al contrari, la institució acadèmica ha registrat un augment de l’1% entre el seu alumnat. Així doncs, amb el procés de matriculació per al curs 2020-2021 tancat, l’UdA va rebre 547 nous estudiants. Les carreres amb més demanda per aquest curs continuen sent el bàtxelor en administració d’empreses (39 alumnes nous), el d’infermeria (31) i el d’informàtica (30). En aquest últim, cal tenir en compte que ha patit una renovació important i ha passat a impartir-se per competències, a banda de l’actualització del bàtxelor en comunicació a les noves realitats digitals. Les novetats en l’estructuració dels bàtxelors no són l’única novetat que presenta l’UdA, ja que el curs 2020-2021 també és el de la primera ampliació del campus, amb l’estrena del nou edifici annex prop de la plaça Laurèdia, que ha estat rebatejat amb el nom d’edifici Cub. De moment, servirà per descongestionar les aules del centre d’ensenyament superior. L’any lectiu, que va iniciar-se el 9 de setembre, vol mantenir al màxim les classes presencials, tot i que ho combina amb les telemàtiques quan cal.

tracking