pandèmia mundial

Assandca alerta de l'alentiment de les proves de càncer per la pandèmia

Saravia reitera la necessitat sanitària de disposar d’un centre de radioteràpia a Andorra

Assandca alerta de l'alentiment de les proves de càncer per la pandèmiaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Associació Andorrana Contra el Càncer (Assadnca) alerta que la pandèmia està paralitzant la realització de proves de la malaltia. Així ho va afirmar el president de l’entitat, Josep Saravia, qui va manifestar en declaracions al Diari que l’emergència sanitària i la situació dels centres hospitalaris alenteix els processos. “Estem preocupats perquè amb la pandèmia si a una persona li detecten càncer ha de tenir sort perquè li puguin fer les proves a Catalu­nya”, va exposar. I va afegir que només en el cas que es tracti d’una qüestió d’urgència atenen el servei, un fet que suposa un problema, ja que agreuja la situació dels malalts de càncer. “Les persones a qui se’ls ha detectat càncer des de l’inici de la pandèmia estan sofrint un perjudici major pel neguit i la incertesa a l’hospital, a més cal destacar que el càncer és una malaltia que espanta”, va indicar.

Tanmateix, va posar en relleu que el coronavirus també està afectant els processos mèdics d’altres malalties, ja que “tots els recursos sanitaris s’estan destinant a cobrir les necessitats de la pandèmia”. És una prioritat ara mateix. En aquest sentit, Saravia va reiterar la necessitat de disposar d’un centre de radioteràpia a Andorra. “Hem de millorar en l’àmbit sanitari i no dependre tant dels països veïns perquè disposar d’un centre ens hauria estalviat molts problemes”, va assenyalar. Amb tot, va considerar que el més necessari per al país és superar la crisi sanitària derivada de la pandèmia.

D’altra banda, el president d’Assandca va apuntar que la irrupció del virus també els ha paralitzat l’inici d’una campanya de conscienciació contra el tabac i el càncer de pulmó, que és el que té menys esperança de vida. “Hem d’intentar eliminar el consum de tabac, conscienciar la població que si ens cuidem una mica podem tenir una vida millor”, va comentar.

Així doncs, va manifestar que l’inici de les proves de detecció precoç del càncer de còlon i recte també s’ha vist afectat pel coronavirus. “La Covid-19 està a l’ordre del dia, és normal que s’hagi alentit la posada en funcionament del cribratge”, va indicar.

Per cloure, Saravia va expressar que preveuen engegar una campanya de detecció autònoma del càncer de mama. “Falta un programa per tota aquella gent que no entra en el rang d’edat, una iniciativa perquè les dones aprenguin a detectar-se si tenen alguna cosa estranya i poder iniciar accions preventives”, va dir.

tracking