PANDÈMIA MUNDIAL

La frontera espanyola tanca de nit excepte per motius justificats

La frontera del riu Runer romandrà tancada entre les 10 de la nit i les 6 del matí excepte per als ciutadans amb causes justificades

La frontera espanyola tanca de nit excepte per motius justificatsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El toc de queda que va aprovar ahir el Govern de Catalunya restringirà la mobilitat al territori català entre les 22 hores de la nit i les 6 hores del matí, el que conseqüentment comportarà el tancament de la frontera del riu Runer amb comptades excepcions per a ciutadans que tinguin causes justificades. Aquest instrument jurídic va entrar en vigor ja des d’ahir a la nit després que l’Estat espanyol decretés l’estat d’alarma a tot el país per frenar l’expansió de la Covid-19.

Segons va publicar ahir el Butlletí Oficial de l’Estat espanyol (BOE), en aquesta franja horària només podran circular per les vies o espais d’ús públic les següents excepcions: l’adquisició de productes sanitaris i altres béns de primera necessitat; l’assistència a centres, serveis i establiments sanitaris; l’assistència a centres d'atenció veterinària per motius d'urgència; el compliment d'obligacions laborals, professionals, empresarials, institucionals o legals; el retorn al lloc de residència habitual després de realitzar algunes de les activitats previstes en aquest apartat; l’assistència de majors, menors, dependents, persones amb discapacitat o especialment vulnerables; el proveïment de carburant en gasolineres o estacions de servei, quan resulti necessari per a la realització de les activitats prèviament esmentades; i, finalment, situacions de força major i qualsevol altre activitat d'anàloga naturalesa, degudament acreditada.

Així mateix, el decret del Govern espanyol també preveu la restricció de “l’entrada i sortida de persones del territori de cada comunitat autònoma”. Aquesta mesura és aplicable a qualsevol hora del dia i afecta els desplaçaments del territori català fins a l’Aragó i la Comunitat Valenciana. No obstant això, en el cas d’Andorra o França, la publicació deixa palès que “en cas que aquesta mesura afecti un territori amb frontera terrestre amb un tercer Estat, l'autoritat competent delegada el comunicarà amb caràcter previ al Ministeri de l'Interior i al Ministeri d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació”. És a dir que Catalunya, a diferència d’altres comunitats autònomes que no són limítrofes amb països tercers, no podrà restringir totalment la mobilitat a través de les seves fronteres sense abans sol·licitar-ho al Govern espanyol.

Precisament sobre aquesta qüestió va referir-se el conseller d’Interior de la Generalitat, Miquel Sàmper, durant la compareixença d’ahir al vespre. “El decret és necessari però insuficient. Ens permet fer moltes coses, però no totes les que voldria fer la Generalitat, com per exemple, un possible tancament de la comunitat autònoma, que no és menor”, va sentenciar. De totes maneres, segons les fonts consultades, la possibilitat de restringir totalment la mobilitat amb Andorra no es va plantejar ahir en la reunió que va celebrar el Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya (Procicat).

L'estat d'alarma s'aplicarà per un període inicial de 15 dies, és a dir, fins al 9 de novembre, però el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ja va avançar ahir que sol·licitarà al Parlament que estigui vigent fins al 9 de maig per reduir la incidència del coronavirus, que està arribant a nivells rècord al país veí amb xifres màximes de contagis en moltes comunitats.

Preocupació al sector hoteler

En darrer lloc, el president de la Unió Hotelera, Jordi Pujol, va verbalitzar els mals presagis que pot comportar el fet de restringir la mobilitat nocturna a Catalunya en les reserves turístiques al Principat.

La frontera espanyola tanca de nit excepte per motius justificats

tracking