reportatge

Incapaç de reinserir-se?

Deneguen la llibertat condicional a un pres perquè en el passat havia comès delictes similars. El jove vol sortir per treballar i evitar que desallotgin la seva família per no pagar el lloguer.

Incapaç de reinserir-se?Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els errors del passat sovint passen factura, fins i tot poden fer que se’ns pengi el cartell d’‘impossible de reinserir’ en la societat. Aquesta és la situació en la qual es troba un noi que va ser detingut el desembre del 2019 per conduir amb el permís de conduir retirat, després d’haver consumit alcohol i drogues i en direcció contrària. El jove va escapar de diversos controls policials i va anar d’Andorra la Vella fins a Encamp conduint de manera temerària. Ara, després d’uns quants mesos de presó i d’un comportament “exemplar” se li denega la llibertat condicional.

El ministeri públic, però, considera que “no hi ha possibilitat de reinserció” perquè és una persona multireincident, en haver conduït sota els efectes de l’alcohol en cinc ocasions entre el 2016 i el 2019. I afegeix que “suposa un perill per a ell mateix i per a la població”. Una valoració que l’advocat no comparteix, ja que destaca que es va sotmetre a un tractament de deshabituació de tòxics quan va ingressar a la presó “que ha assolit perfectament” i indicava que és aquest consum el que el feia actuar d’aquesta manera.

A més, indica que “la multireincidència no es pot vincular en una capacitat de reinserció social” i subratlla que en el moment en el qual el tribunal considera que se li pot donar el benefici de dos dies i mig de reducció per mes de condemna, assumeix que el pres té un comportament exemplar perquè sinó se li hauria denegat. Tot i això, en una primera instància que li va denegar la semillibertat i ara la llibertat condicional amb uns arguments que, segons el lletrat són un “copiar i enganxar” i que fan que el pres no pugui sortir a treballar. Per la seva part, el jove va posar en relleu que “la meva dona ho està passant malament sola amb els dos nens, el seu sou no permet pagar el lloguer i tenim una ordre de desallotjament”.

tracking