reportatge

Volen canviar el món

Contracorrent és un moviment ecologista, feminista i antiracista creat per joves d’entre 14 i 17 anys. També volen impulsar la participació ciutadana al país.

Volen canviar el mónXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tretze joves d’entre 14 i 17 anys s’han proposat canviar el món o, si més no, el Principat. Contracorrent és un grup ecologista, feminista i antiracista que es proposa pal·liar els efectes de la crisi climàtica i millorar en matèria de drets fonamentals perquè, tal com explica un dels seus membres, Pol Cerdà, “creiem que al nostre país s’estan vulnerant drets com el de les dones a decidir sobre el seu cos o el fet que les parelles homosexuals es puguin casar al mateix nivell que les heterosexuals”. “En ple 2020 són qüestions que hauríem de solucionar com més aviat millor”, afegia.

Contracorrent va néixer fa poc més d’un any, però ho va fer amb un altre nom: Extinction Rebellion Youth Andorra. Els joves formaven part del moviment internacional però se’n van desvincular perquè “les seves propostes eren poc realistes per la situació actual d’Andorra” i “se centraven únicament a l’emergència climàtica i ecològica i nosaltres volem fer un activisme més social”. Un dels objectius que persegueix el col·lectiu és potenciar la participació ciutadana al Principat, especialment entre els joves: “El país funcionaria millor si la ciutadania fos més activa”. És precisament per això que fa un mes que han començat a treballar amb altres entitats del país en un projecte d’assemblees ciutadanes que volen presentar a les institucions. També apuntava que l’evolució de la pandèmia no els permet fer mobilitzacions ni concentracions i els limita a l’activisme des de les xarxes.

Cerdà també destacava que creuen que des de l’escola s’ha de treballar per educar en la diversitat. En aquesta línia, criticava que des dels centres escolars només reben una xerrada anual de sexualitat i que els valors els treballen a les tutories a través d’activitats que “no generen interès i que estan mal plantejades”. També els agradaria que es pogués votar a partir dels 16 anys però confessa que “costa molt mobilitzar la població andorrana, hi ha joves que no s’informen i que no saben quina és la nostra realitat”, mentre que en temes internacionals sí que les mobilitzacions reben més suport.

tracking