TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

PANDÈMIA MUNDIAL

Un milió al mes per cribrar cada setmana el 40% de la població

El Govern invertirà un milió d’euros al mes per cribrar els residents més exposats durant la temporada d’hivern

Un milió al mes per cribrar cada setmana el 40% de la poblacióFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern encara la temporada d’hivern amb l’objectiu de cribrar el 40% de la població setmanalment. Per fer-ho, invertirà un milió d’euros al mes i centrarà les proves en aquells treballadors més exposats al virus, com ara els del sector turístic i de serveis, els empleats que estiguin de cara al públic i els cossos especials. També es faran tests setmanals a les residències, al personal sanitari, al centre penitenciari i a alumnes i professors, fet que permetrà “un aïllament molt més selectiu”, segons el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. En el cas del personal sociosanitari, els cribratges es faran a diari.

L’ambiciosa operativa es durà a terme a les mateixes empreses en aquells casos que sigui possible. La voluntat és que es facin amb els tests de saliva, que segons Benazet no són tan sensibles però tenen l’avantatge de ser molt fàcils de fer i d’interpretar, la qual cosa permetrà que els pugui fer personal no sanitari amb una mínima formació que s’oferirà des del ministeri. Salut habilitarà stop labs a totes les parròquies per a aquelles empreses que no puguin fer la prova a les seves instal·lacions. El resultats dels tests es gestionarà a través d’una aplicació que s’està preparant.

Tot plegat, segons va explicar el titular de Salut en una roda de premsa conjunta amb el responsable d’Interior, Josep Maria Rossell, i la de Turisme, Verònica Canals, ha de permetre tirar la temporada d’hivern endavant amb “garanties tant per als residents com per als visitants”. L’executiu també està intensificant els treballs per explicar a l’exterior quina és la situació del Principat envers la pandèmia.

El que queda per ara descartat és el cribratge als turistes per la complexitat i cost. En el cas que una empresa privada vulgui realitzar aquestes proves, haurà de presentar un protocol, que haurà de ser aprovat per Salut, i sempre amb tests homologats.

Bitllet de tornada i test negatiu

Tenint en compte la situació sanitària, l’executiu ha decidit posar una sèrie de condicions per venir a treballar al país amb l’objectiu de garantir la seguretat a tota la població. Així, els treballadors forans hauran de presentar un resultat negatiu d’una prova de diagnòstic de la Covid-19 realitzada en un laboratori autoritzat en un termini màxim de 48 hores prèvies al moment de sol·licitar l’autorització d’immigració. A més, els extracomunitaris hauran de tenir un bitllet de retorn com a molt tard per al 10 de maig de l’any que ve. En el cas dels que passin per Espanya per arribar a Andorra, a més, necessitaran un document específic a petició de l’Estat veí del sud que acrediti que tenen una feina al Principat.

A part de l’augment dels requisits, el ministre Rossell també va explicar que enguany les quotes es reduïran de manera global un 30% amb relació a la temporada anterior. Concretament, en el cas dels extracomunitaris, el percentatge de treballadors per empresa passarà del 60% al 40% a excepció del sector de les pistes d’esquí, que podrà mantenir sis de cada deu treballadors de fora de la Unió Europea. Així doncs, les quotes per a aquesta temporada d’hivern sumaran 3.224 autoritzacions, de les quals 1.643 corresponen al sector hoteler, 814 a treballadors de les pistes, 366 a hotels de pistes, 32 a agències de viatges, 309 al sector del comerç d’hivern i 60 al sector de neteja.

Segons van explicar Canals i Rossell, la reducció respon al fet que el sector del turisme calcula que rebran aquesta temporada entre un 20% i un 30% menys de visitants a causa de la Covid, que ha fet que les empreses hagin adaptat les seves plantilles a les necessitats. A més, es vol afavorir la contractació dels ciutadans inscrits al servei d’Ocupació. Per fomentar-ho, s’han equiparat els salaris d’algunes professions per a les persones residents i les foranes, per tal que l’empresari prioritzi la contractació interior. El ministre d’Interior també va detallar que aquelles empreses que tinguin treballadors amb ERTO no podran sol·licitar quotes.

LES CLAUS

1 Protocols

Cribratges massius als treballadors

El protocol de Govern per a la temporada d’hivern es basa a fer cribratges massius a la població. S’invertirà un milió d’euros al mes per fer tests al 40% de la població de manera setmanal.

2 Proposta

Descartats els tests als turistes

L’executiu descarta fer proves als turistes. Les empreses privades que ho vulguin fer hauran de presentar un protocol que haurà de ser aprovat per Salut i sempre s’haurà de fer amb tests homologats.

3 Condicions

Test negatiu i bitllet de tornada de forans

Els treballadors forans hauran de presentar un resultat negatiu per obtenir l’autorització d’Immigració. Els temporers extracomunitaris, a més, necessitaran un bitllet de retorn no més lluny del 10 de maig.

4 Menys quotes

Només quatre de deu extracomunitaris

Les quotes per a la temporada s’han reduït un 30% respecte a l’anterior. En el cas d’extracomunitaris, disminueix del 60% al 40% a excepció del sector de l’esquí, que podrà mantenir el percentatge.

tracking