Pandèmia mundial

Les ajudes als locals tancats costaran al Govern uns 400.000 euros al mes

Espot estima que la xifra pot ser superior en funció dels establiments que la demanin

Les ajudes als locals tancats costaran al Govern uns 400.000 euros al mesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Xavier Espot, va presentar ahir el decret que marca les ajudes en el lloguer i les quotes hipotecàries d’aquells locals comercials que s’hagin vist directament afectats per les darreres restriccions aprovades per l’executiu. Espot va calcular que el nou paquet d’ajudes costarà a les arques de l’Estat entre 200.000 i 400.000 euros al mes o “fins i tot més”. El màxim responsable del Govern va remarcar que aquestes xifres són només una estimació, ja que dependrà del nombre d’establiments que demanin l’ajuda i de si més endavant s’amplia també a altres sectors.

El líder demòcrata va detallar que el Govern assumirà entre el 25% i el 75% del lloguer o la quota hipotecària dels establiments, en funció del grau d’afectació que hagin tingut a causa de les restriccions. Així, com ja va avançar el Diari, en el cas dels sectors que han hagut de tancar per imposició com són els parcs infantils interiors, els locals d’oci nocturn i els bars i cafeteries, se’ls pagarà fins al 75% del cost mensual del local. Pel que fa a les agències de viatges, es cobrirà el 50%, i en el cas de bars i cafeteries que no es dediquin de manera exclusiva a aquesta activitat –normalment es tracta de restaurants que també ofereixen aquest servei– s’ajudarà amb el 25% de l’arrendament del local. Queden exclosos de la mesura els centres comercials o els allotjaments turístics com ara els hotels que també disposin de servei de bar entenent que no és la seva principal font d’ingressos.

La mesura serà retroactiva i tindrà un topall màxim de 2.000 euros. Segons va explicar ahir Espot, es tracta d’una ajuda directa que “tindrà un impacte econòmic significatiu a les arques de l’Estat i per tant és bo prioritzar les empreses petites que tindran lloguers o quotes hipotecàries més baixos”. En el cas de bars, cafeteries i restaurants, l’ajuda es comptarà des del 8 d’octubre, quan el Govern va decretar les darreres restriccions, i serà proporcional al temps que els ha afectat. La durada de les ajudes encara no s’ha determinat, ja que dependrà de l’evolució de la pandèmia i, per tant, del temps que s’hagin de mantenir les limitacions en l’obertura de certes activitats laborals.

El cap de Govern va deixar la porta oberta a ampliar les ajudes a altres sectors sempre que es demostri que les restriccions imposades per frenar els contagis també els han afectat de manera significativa en la pèrdua d’ingressos.

tracking