El PIB del 2019 va créixer un 1,8%

El sector de la construcció va ser el que més dinamisme va presentar amb un creixement del Valor Afegit Brut (VAB) del 8,6%

El president de la Cambra de Comerç, Miquel ArmengolEva Bosch

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Producte Interior Brut (PIB) va créixer l'any passat un 1,8%, dues dècimes més que el 2018, segons revela l'Informe econòmic del 2019 de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis. Les xifres aportades, que són una primera estimació del Govern pendent de revisió, detallen també que el PIB nominal total va ser de 2.817 milions d'euros, el valor més elevat des de l'any 2007, i que l'economia andorrana es va desmarcar de la tendència de desacceleració suau que es vivia en aquell moment en els països veïns. L'informe destaca que el progrés de l'economia va ser "inferior però proper" a la d'Espanya, superior a la de França i al del conjunt de la Unió Europea, i que el PIB per càpita d'Andorra es va situar en 36.335 euros, el millor registre des del 2011.

El sector de la construcció va ser el més dinàmic durant el 2019 amb un creixement del Valor Afegit Brut (VAB) del 8,6%, tot i que la xifra és inferior a la registrada el 2018 quan va assolir el 13,8%. L'augment de l'any passat es va fer palès amb els increments dels metres quadrats visats, de la inversió pública i de la creació d'ocupació al sector. L'activitat industrial i manufacturera va presentar millors xifres que el 2018 gràcies a l'increment del nombre d'assalariats i d'establiments, tot i que la Cambra detalla que les respostes de les empreses a les enquestes no mostraven un clima tan favorable arran d'un empitjorament de l'indicador de confiança i de les opinions sobre la marxa dels negocis. Pel que fa al sector del turisme, el nombre de pernoctacions registrades, la davallada del nombre d'allotjaments i llits i un ritme menor de creació d'ocupació assalariada a l'hoteleria van ser alguns dels indicadors que van presentar xifres inferiors a les 2018. L'informe però afirma que els enquestats aportaven una visió favorable a causa del comportament positiu de les entrades de turistes, amb una valoració global de la marxa dels negocis similar a la de 2018 i increments de la facturació i de la inversió.

La bona evolució de l'economia del 2019 va quedar reflectida en els indicadors de les activitats i de la demanda, però que es van aturar completament amb l'arribada de la pandèmia del SARS-CoV-2. L'informe destaca queaquestcicle expansiu de l'economia, que el país vivia des de feia sis anys, s'ha aturat abruptament per la crisi sanitària i que caldrà ajuda exterior per a poder superar-la. La Cambra preveu que la sortida d'aquesta situació es comenci a materialitzar durant el 2021, però adverteix que seran necessaris increments del PIB "que només revertiran en part les caigudes d'enguany". Per aquest motiu, l'entitat afirma que continuarà treballant al costat de les empreses, ciutadans i institucions del país, amb l'objectiu de trobar "el millor camí per superar-la i sortir-ne reforçats".

tracking