pandèmia mundial

Escaldes tornarà la taxa de radicació per baixada de facturació

El comú destina 600.000 euros a dues bonificacions i tres subvencions

Rosa Gili, Joaquim Dolsa i Bea Pintos han presentat el pla d'ajutsComú Escaldes

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú d'Escaldes tornarà la taxa de radicació econòmica a aquelles empreses que tinguin una davallada de la seva facturació del 35% respecte al 2019. El cònsol menor i conseller de Finances, Joaquim Dolsa, ha explicat aquest matí en roda de premsa juntament amb la cònsol major, Rosa Gili, i l'especialista de Finances, Bea Pinto, que en aquestes si podran acollir les petites i mitjanes empreses que no tinguin una facturació superior als 450.000 i 900.000 euros anuals. Aquesta és un dels ajuts que l'equip de Gili que espera aprovar demà en sessió de comú amb una partida de 600.000 euros que es distribuiran en dues bonificacions i tres subvencions per ajudar a empresaris i autònoms que hagin patit una davallada important dels seus ingressos arran de la pandèmia de la Covid-19.

Pel sector de la restauració, a part de la radicació econòmica, també se'ls retornarà els diners que hagin pagat per tenir terrasses. El comú considera que els negocis no poden fer un ús suficient del seu local segons la normativa vigent i, per tant, que no és just que hagin de pagar l'impost.

Pel que fa a les subvencions la corporació finançarà amb un 70% a aquelles empreses que vulguin fomentar la digitalització i modernització, com per exemple el teletreball. Amb un ajut de fins a 2.000 euros, es tindran en compte els plans de formació i reciclatge professional per incrementar que hi hagi una renovació dels coneixements i, finalment, que es fomenti l'assessorament extern a aquelles empreses que no ho puguin pagar. El comú ha deixat clar que cada societat haurà de fer front al 30% del cost "per demostrar que hi ha un esforç real", ha argumentat Pintos. En aquest programa de prestacions, Dolsa ha incidit que de manera indirecta s'ajuda a empresaris d'altres parròquies, és a dir, si un negoci escaldenc requereix assessorament extern i aquest és de Sant Julià de Lòria, la corporació no ho prohibirà i s'abonarà fins al 70% del seu cost. "És una manera de reactivar l'economia de la parròquia, com també del país en general".

També una altra de les subvencions serà pel servei de guarda infants. El cònsol menor ha indicat que, tenint en compte la part social, segurament ara mateix hi pot haver deficiències a servei. Així, es donaran ajuts de fins a 15.000 euros, sempre que hi hagi una memòria justificativa.

En el cas de les subvencions, Dolsa ha explicat que s'hi poden acollir totes les empreses escaldenques, però que sí a tall d'exemple, el seu assessorament és d'una altra parròquia, com Sant Julià de Lòria, aquests assessors també s'hi podran acollir. "Creiem que és una mesura que servei per fomentar i incentivar l'economia del país en general" ha assegurat.

Amb tot plegat, el cònsol menor, ha recordat, després de les paraules del cap de Govern, Xavier Espot, pel que fa a les competències de les administracions, que es poden presentar esmenes per part de la minoria a les ordinacions presentades pel seu equip "en cas que hi hagi algun o diversos punts que no estiguin d'acord", tot i que fins ara "no n'hem rebut cap". A més, ha fet incís del rigor a l'hora d'atorgar els ajuts i ha remarcat que per destinar-los a les persones interessades, la comissió de finances, el qual hi ha l'oposició, ho podrà valorar i donar la seva opinió.

tracking