Pandèmia mundial

Els privats que vulguin fer tests hauran de passar una formació

El Govern en vol regular la pràctica per garantir la seguretat de les proves

Els privats que vulguin fer tests hauran de passar una formacióFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les modificacions a les lleis de sanitat i seguretat pública per incloure-hi restriccions i sancions econòmiques relacionades amb el compliment de les mesures per frenar la pandèmia també preveuen l’elaboració, per part del Govern, d’un reglament que posi negre sobre blanc a l’hora de fer els cribratges. Finalment, s’ha decidit descartar l’obligatorietat de fer-se el test però sí que es vol que quedi clar quins organismes, tant públics com privats, estan habilitats per dur a terme les proves. En el cas de les empreses privades, més enllà de les farmàcies i els laboratoris, es vol marcar per reglament que els que vulguin fer un test als clients hauran de complir un mínim de condicions, com ara que la persona que els realitzi tingui un mínim de formació. També caldrà indicar un protocol clar en cas que la persona que s’hagi fet el cribratge doni positiu i que podria passar per un registre dels resultats que s’hagi de fer arribar a Salut. Així mateix, caldrà especificar quin ús es pot fer d’aquesta informació i sempre s’hauran d’utilitzar tests homologats i autoritzats per Govern.

Tot plegat pretén ordenar i professionalitzar la possibilitat que les empreses privades puguin testar de manera voluntària els clients, siguin residents o turistes. El que l’executiu té clar és que no es farà càrrec d’un cribratge massiu als visitants, tant pel cost com per la inviabilitat logística de dur-lo a terme. Un posicionament clar que contradiu la voluntat de fer tests als turistes expressada ahir pel director general del SAAS, Josep Maria Piqué. No obstant això, Piqué va reconèixer la dificultat de fer les proves “perquè no hi ha prou personal qualificat per recollir les mostres”, però es va mostrar esperançat amb l’opció dels tests d’antígens en saliva, que es fa un mateix.

PIQUÉ LLOA LA BONA GESTIÓ DURANT LA PRIMERA ONADA

El director general del SAAS, Josep Maria Piqué, va afirmar que “malgrat que Andorra complia tots els requisits perquè la primera onada de Covid fos la tempesta perfecta, la ràpida gestió del Govern va evitar que hi hagués un col·lapse del sistema sanitari”. En aquest sentit, el dirigent del SAAS va destacar que la ràpida reacció decretant el confinament, com l’acord amb les estacions d’esquí per al seu tancament, van evitar que el virus pogués impactar amb molta més força entre la societat andorrana, i va afegir que “hem de tenir en compte que el virus afecta més les zones amb alta densitat de població, com és el nostre cas. Piqué va agrair l’esforç que va fer l’EFA en la tasca de comprar material sanitari durant les primeres setmanes de pandèmia mundial.

tracking