x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Pandèmia mundial

ERTO sectorials fins al 30 de juny

El Govern treballa per allargar la mesura als sectors que han estat obligats a tancar o entre els que demostrin pèrdues greus
Els bars no poden oferir el seu servei ni a l'interior del local ni a les terrasses.

Els ERTO s'allargaran fins al mes de juny

Els bars no poden oferir el seu servei ni a l'interior del local ni a les terrasses.

Fernando Galindo
Actualitzada 21/10/2020 a les 07:04
L’evolució de la pandèmia ha obligat el Govern a prendre noves mesures restrictives que afecten inevitablement el teixit econòmic del país, especialment per a aquells sectors en els quals es considera que hi ha més interacció entre la gent i, per tant, més risc de contagi. Adaptant-se a la situació actual, l’executiu ja va avançar fa setmanes que pensava ampliar els ERTO més enllà del 31 de desembre vinent i, de fet, segons ha pogut saber el Diari, la voluntat és que la mesura s’allargui fins al 30 de juny de l’any que ve. En aquesta ocasió, però, les condicions per poder-s’hi acollir seran diferents a les que es van aprovar el mes de maig passat.

El text legal que els ha de regular encara s’està treballant però la voluntat del Govern i dels grups de la majoria que li donen suport és que s’hi puguin acollir aquells sectors més afectats per la crisi, en especial els que han estat obligats a tancar. En un inici, la intenció és que la part de salari que paga Govern del personal que es vegi afectat per una reducció total o parcial del contracte segueixi sent tan ambiciosa com ara o com a mínim similar, però acotar els sectors que s’hi puguin adherir. Més enllà dels que s’han vist afectats per l’obligatorietat de tancar, els responsables polítics pensen a obrir la mesura a aquelles empreses que demostrin objectivament que s’han vist greument perjudicades en l’àmbit econòmic a causa de la pandèmia. Dit d’una altra manera, hi haurà més filtres per aprovar l’ERTO.

Ajudes del 75% del lloguer
Amb la mateixa voluntat de donar un respir a les empreses que s’estan veient més collades per les restriccions adoptades per frenar la Covid-19, el Govern té previst publicar avui mateix el decret amb les ajudes econòmiques directes per a aquests sectors. En concret, l’executiu ha decidit que pagarà una part del lloguer de les empreses que hagin vist aturada o reduïda la seva activitat a conseqüència de les darreres mesures decretades pel Govern per frenar els contagis.

En el cas dels sectors que s’han vist obligats a tancar, com són els bars, els pubs, les discoteques i els parcs infantils d’interior com ara les ludoteques, l’ajuda del Govern en el lloguer serà de fins al 75%. En aquest apartat també s’hi inclouran les agències de viatges, ja que s’entén que malgrat que no han estat obligades a tancar la seva activitat s’ha reduït dràsticament a conseqüència directa de la pandèmia.

Hi ha un altre paquet de sectors que també es podran beneficiar d’aquestes ajudes relacionades amb el lloguer dels locals comercials tot i que no estiguin del tot tancats. En aquest cas, la part que assumirà el Govern oscil·larà entre el 25% i el 50% del total de l’arrendament. Poden entrar en aquesta casuística aquells bars i restaurants que no hagin hagut de tancar per les mesures però que hagin vist reduïts significativament els seus ingressos a conseqüència de no poder oferir el servei de cafeteria.

Es descarta, en canvi, que s’hi puguin acollir altres tipologies d’empreses que tinguin un servei de cafeteria però que en aquest cas no sigui la seva principal font d’ingressos. En seria un exemple un establiment comercial que es dediqui per exemple a l’estètica i que a més disposi d’un servei de bar complementari. També quedarien exclosos d’aquesta ajuda el servei de cafeteria dels hotels, entenen que la seva activitat principal no és aquesta.

La incapacitat de Govern de fer una radiografia de l’estat de tots els sectors, més enllà dels que evidentment s’han vist fortament afectats perquè se’ls ha obligat a tancar, ha fet plantejar a l’executiu la possibilitat d’obrir un canal a través del qual la ciutadania pugui fer arribar la seva situació als mandataris. La iniciativa permetria disposar d’informació directa de la situació que viuen els empresaris del país i de plantejar si cal ampliar les ajudes del lloguer o crear-ne de noves per a d’altres sectors.

Ajudes econòmiques

1. Contractes
Més temps per demanar un ERTO
El Govern ja va anunciar fa setmanes que tenia voluntat d’allargar els ERTO en aquells sectors més castigats per la crisi. La voluntat és ampliar-los fins al juny però amb condicions.

2. Condicions
Més filtres per acollir-s’hi
Els ERTO a partir del gener estaran pensants per als sectors que s’han vist obligats a tancar per les restriccions o bé aquells que demostrin pèrdues greus.

3. Per a alguns sectors
Ajudes del 75% del lloguer
El Govern pagarà fins al 75% del lloguer a aquelles empreses que s’hagin vist obligades a tancar a causa de les mesures restrictives aprovades recentment per l’executiu.

4. Arrendament
Fins al 50% en casos menys afectats
L’ajuda de l’executiu en l’arrendament dels locals comercials oscil·larà entre el 25% i el 50% en aquells sectors afectats parcialment per les restriccions.

5. Excepcions
Hotels i altres locals queden fora
Queden exclosos de les ajudes al lloguer aquells establiments que tenen cafeteria com a servei complementari o els hotels, entenen que no és la seva principal font d’ingressos.

6. Ampliació
Possibilitat d’obrir les ajudes
La constant evolució de la crisi obliga Govern a replantejar-se les ajudes constantment i en aquest sentit no descarta que es puguin ampliar a més sectors.
 
BUSCAR EL MÀXIM CONSENS POSSIBLE AL CONSELL
La voluntat del Govern és que el nou text legislatiu que reguli els ERTO a partir del 31 de desembre obtingui un ampli suport al Consell General. Amb aquesta intenció, l’executiu vol treballar juntament amb els grups de la majoria que li dona suport i també els dos partits a l’oposició, PS i terceravia, els detalls de la proposta abans d’entrar-la a tràmit parlamentari. De moment, el text encara no està tancat i per tant encara pot patir canvis, però el calendari ajustat amb el qual es treballa obliga les autoritats a no poder allargar gaire el procés. Es preveu que la llei entri amb caràcter d’urgència al Consell perquè sigui aprovada abans d’acabar l’any.
Etiquetes
Veure’n més
17
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts