Pandèmia mundial

Salut detecta 246 casos nous des de divendres i una altra defunció

Augmenta la pressió a l’hospital, on hi ha vint pacients a planta i nou a l’UCI, vuit d’intubats

Salut detecta 246 casos nous des de divendres i una altra defuncióFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Salut va detectar 246 casos nous de coronavirus al país des de divendres i en les darreres 24 hores s’ha produït una altra defunció. Així ho va indicar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que va detallar que el total de casos que s’han diagnosticat al país des que va començar la pandèmia és de 3.623, dels quals 2.766 són de la segona onada. A hores d’ara hi ha 1.288 casos que es mantenen en actiu mentre que 2.273 persones han superat la malaltia i hi ha hagut 62 víctimes mortals.

Pel que fa a la pressió sanitària, hi ha 29 persones ingressades a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell: 20 a planta i nou a la unitat de cures intensives (UCI), vuit de les quals es troben en una situació de ventilació mecànica. En aquest sentit, Benazet va apuntar que entre els pacients intubats n’hi ha que tenen entre 50 i 60 anys i escaig, fet que evidencia que el coronavirus afecta greument persones joves, i va indicar que a planta hi ha una noia de poc més de vint anys “en situació complexa”. És per això que va fer una crida per seguir les mesures de seguretat: “Tothom pot patir conseqüències greus i seqüeles per la malaltia i la pot passar a persones amb patologies que les fan més vulnerables.”

En relació amb el brot que es va detectar a la planta de cirurgia, va anunciar que ha afectat sis sanitaris i sis pacients, un dels quals havia tornat d’un altre centre sanitari. A més, va afirmar que el focus s’hauria produït perquè algun professional s’hauria contagiat, i en haver compartit algun espai amb altres companys s’ha propagat el virus. En aquest sentit, va ressaltar que la proximitat amb el pacient per atendre’l és molta i per això “la transmissió es pot produir”.

D’altra banda, va comunicar que hi ha un total de 82 aules en aïllament total o parcial i 29 més amb vigilància passiva. A més, l’escola andorrana de segona ensenyança d’Encamp continua tancada. I també va notificar que l’stop lab mòbil que fins ara estava situat a la parròquia d’Encamp es desplaçarà fins a Escaldes-Engordany. Durant el temps que ha estat a la par­ròquia encampadana s’han fet 1.685 proves i s’ha trobat una incidència més alta de la malaltia que en la mitjana del país. Per demanar hora a l’stop lab mòbil s’haurà de trucar al 821 955.

Pressió als professionals

El ministre va assegurar que es van fer moltes contractacions de personal per atendre l’evolució de la pandèmia, però va puntualitzar que algunes incorporacions s'han trigat a fer perquè faltava homologar la titulació de l’última promoció d’infermeria, un problema que ja s’ha resolt, i perquè no hi ha professionals sanitaris disponibles, ni per a Andorra ni per a la resta del món. I va afirmar que la pressió sanitària s’ha incrementat perquè hi ha “molts professionals confinats per contacte amb positius i d’altres a casa cuidant fills que estan aïllats i tot això va sumant” perquè no hi hagi tot el personal treballant. A diferència de la primera onada, però, aquesta pressió no es deu al fet que estiguin infectats.

OBJECTIU: MENYS DE CINQUANTA POSITIUS DIARIS

L’objectiu del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, és que el nombre de casos diari sigui inferior a 50, una xifra que actualment frega el centenar. A més, va precisar que la incidència acumulada dels últims 14 dies de la Covid “és de 1.679 per cada 100.000 habitants, enormement elevada”, i ho va atribuir al fet que la capacitat de diagnòstic “és molt, molt elevada”. D’altra banda, la taxa de reproducció de la malaltia és d’1,15 i el ministre va apuntar que és necessari mantenir aquest indicador per sota d’1. Els indicadors de la pandèmia són tots molt elevats però Benazet va insistir que es deu al gran nombre de proves diagnòstiques que es fan al país, 11.000 proves TMA per cada 100.000 habitants, que s’identifiquen un 7,1% de positius en les proves, “que és una xifra baixa i indica que estem fent moltes proves”. Així mateix, va destacar que la taxa de letalitat és de l’1,7, “molt baixa”, i que les xifres no corresponen tampoc a la pressió sanitària.

tracking