Cossos especials

La direcció podrà instar a desarmar un policia

Un comitè mèdic haurà de decidir si la mesura de retirar-li l’arma “està motivada”, ja sigui per problemes físics, psíquics o sensorials

La direcció podrà instar a desarmar un policia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El reglament regulador del comitè mèdic prop de la policia, aprovat pel Govern el 7 d’octubre passat, dona a la direcció la potestat d’instar a desarmar un agent si hi ha indicis que ´pateix una malaltia. Segons s’assenyala al text del reglament, “si els membres del cos presenten símptomes o indicis que evidencien problemes físics, psíquics o sensorials que en poden afectar negativament el treball, que poden fer-los no aptes per a la feina que desenvolupen o que poden posar en perill la seva integritat física o la d’altra, es preveu que s’han de sotmetre als exàmens de salut específics i oportuns, i que el director del cos pot decidir que se sotmetin a una revisió psicotècnica o mèdica específica”.

Aquests exàmens i aquesta revisió, s’assenyala al reglament, la du a terme un comitè mèdic compost per un metge especialista en medicina del treball i pels metges especialistes o els professionals tècnics que designi el ministre d’Interior. El comitè pot optar per imposar el seguiment d’un tractament o unes prescripcions mèdiques a l’agent per adaptar temporalment les condicions del lloc de treball a les mesures de prevenció i protecció necessàries. Després, els metges es poden decidir per adscriure temporalment el membre del cos concernit a un altre lloc de treball o per suspendre’l temporalment de les seves funcions en cas d’incompliment del tractament o les prescripcions mèdiques, segons hagi dictaminat el comitè mèdic.

Prohibició del port d’arma

El reglament preveu que el comitè mèdic intervingui quan s’hagi prohibit temporalment i preventivament la tinença, el port i l’ús de l’arma de foc a un agent. També actuarà en cas que un agent sol·liciti un canvi de les condicions de treball per raons mèdiques o quan calgui declarar-lo en situació de reforma, perquè no pot realitzar les funcions del lloc de treball que ocupa o acomplir la jornada o l’horari de treball inherents al seu lloc.

Així, el comitè mèdic haurà de decidir si la prohibició preventiva i temporal del port i l’ús de l’arma per part del director del cos arran d’una baixa mèdica per raó d’un problema psíquic o quan hi hagi símptomes o indicis suficients per creure que li ha sobrevingut un problema físic, psíquic o sensorial que pot afectar negativament l’agent, que el pot fer no apte per a l’activitat que ha de desenvolupar o que pot posar en perill la seva integritat física o la d’altre, “s’ha fet de forma motivada”. Per fer-ho s’haurà de sotmetre l’agent als exàmens de salut específics i la revisió psicotècnica o mèdica.

El comitè també tindrà la potestat de fer els exàmens, més enllà de si se li ha prohibit l’ús de l’arma, en cas que es constati que existeixen símptomes o indicis suficients per creure que li ha sobrevingut algun problema físic, psíquic o sensorial que el pot afectar negativament, o no fer-lo apte per ser agent de policia.

Als agents també se’ls examinarà quan hagin presentat un certificat o es trobin en una situació que ha de comportar la modificació de les condicions de treball. I quan calgui declarar-los en situació de reforma perquè es troben impedits per realitzar les funcions del lloc de treball que ocupen, però estan capacitats per exercir les funcions d’un altre lloc, adscrit preferentment a la policia o, subsidiàriament, a la resta de l’administració general, o perquè tot i estar capacitats per exercir les funcions del lloc de treball no poden dur a terme la jornada o l’horari inherents a la feina que fan, o els torns de treball o les guàrdies establerts.

El procediment per a la revisió psicotècnica o mèdica dels membres de la policia s’inicia d’ofici o a instància de l’agent concernit. En cas que el procediment s’iniciï d’ofici, el superior jeràrquic immediat del policia concernit elabora un informe escrit que tramet al director del cos, que haurà de dictar una resolució motivada en què decideix si l’agent s’ha de sotmetre o no a la revisió psicotècnica i/o mèdica, segons si concorren les situacions que motiven la convocatòria del comitè. Una resolució que també s’ha de notificar al ministre d’Interior.

L’agent pot recusar el comitè, però si finalment es dicta que s’ha de presentar a les revisions i no ho fa el policia pot ser suspès de les seves funcions per un període no superior a sis mesos o adscrit temporalment a un altre lloc de treball.

El dictamen, que és vinculant, ha de ser motivat i les conclusions s’adopten per majoria dels metges especialistes o els professionals tècnics que el componen.

La direcció podrà instar a desarmar un policia

tracking