Pandèmia mundial

Els funcionaris podran treballar des de casa d'un a tres dies per setmana

Tindran l’opció de sol·licitar reduccions de jornada de fins a quatre hores per dia

Els funcionaris podran treballar des de casa d'un a tres dies per setmana

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El teletreball dels empleats públics podrà ser de mínim una jornada i màxim tres jornades setmanals, segons recull l’esborrany del decret per a l’elaboració dels plans ministerials d’ordenació i racionalització dels recursos humans de l’administració general que està acabant de tancar el Govern. El capítol III fixa les mesures de flexibilitat laboral i, entre aquestes, el treball no presencial. El decret estableix que la feina des del domicili està limitada als llocs de treball que implantin el control de tasques per objectius de forma setmanal, i que seran el funcionari i el responsable del departament o àrea al qual està adscrit els que hauran d’acordar aspectes com les modalitats de controls i regulació de la càrrega de treball o les franges horàries de disponibilitat. El lloc de treball haurà de ser el domicili sempre que no hi hagi una autorització expressa per desenvolupar la jornada en un altre indret i els elements tècnics els haurà d’aportar el treballador. La sol·licitud de teletreball, exposa l’esborrany, es podrà fer durant el període de vigència del pla d’ordenació i racionalització dels recursos humans de l’administració general i “sempre amb l’acord de la direcció i segons necessitats del servei”.

El decret també estipula mesures de redistribució horària amb l’objectiu d’estalviar guàrdies i hores extra i mesures extraordinàries de flexibilitat laboral com ara la reducció de la jornada laboral diària del personal del cos general i diplomàtic. Podrà ser de mínim una hora i màxim quatre hores diàries i es reflectirà en una rebaixa proporcional del salari, afectant també el còmput de la tretzena paga. No hi haurà afectació sobre el complement d’antiguitat i el temps d’absència no es descomptarà del còmput per a les vacances. La reducció de la jornada laboral també es podrà fer compactada. En aquest cas podrà ser de fins a tres hores diàries i es podrà gaudir en un màxim de tres períodes l’any i sempre en el decurs de l’exercici sol·licitat. S’estableix també un permís no retribuït per assumptes propis d’un mínim d’una setmana i un màxim de sis mesos l’any que es poden gaudir de forma consecutiva o distribuïda i que es pot sol·licitar “una única vegada l’any”. En aquest cas, sí que afectaria el còmput per a vacances. L’esborrany deixa clar, però, que les mesures queden supeditades “a les necessitats del servei i sempre que signifiquin un estalvi per l’administració”, i que “no poden suposar en cap cas noves contractacions ni increment d’hores extres d’altres treballadors”.

I és que la filosofia del decret, que emana de la Llei que rebaixa el sou dels càrrecs electes i de la Llei de la funció pública, és la necessitat d’imposar mesures de racionalització a l’administració i més enllà de la pandèmia. Cada ministeri presentarà al Govern el seu propi pla, que ha de tenir l’aval de Funció Pública, i que, a grans trets pot recollir mesures com ara incorporació, modificació i supressió de llocs de treball, suspensió d’incorporacions procedents d’excedències sense reserva de plaça, prestació excepcional de serveis a temps parcial o foment de la mobilitat dels treballadors i formacions específiques per dur-lo a terme.

EL DECRET

-El Govern està acabant de tancar el decret per a l’elaboració dels plans ministerials d’ordenació i racionalització dels recursos humans i que emana de la Llei de la funció pública i la recent de retallada salarial dels càrrecs electes.

-Dues de les fórmules són les del teletreball i la reducció horària. La feina no presencial es limita als llocs de treball que implantin el control de tasques per objectius de forma setmanal.

-Els elements tècnics els haurà d’aportar el treballador i la feina s’haurà de fer des del domicili excepte si hi ha una autorització per fer-ho des d’un altre indret.

-Les reduccions de la jornada també es podran compactar i gaudir en un màxim de tres períodes l’any. Suposaran una retallada proporcional del salari.

-S’impulsen els permisos no retribuïts per assumptes propis d’un mínim d’una setmana i un màxim de sis mesos l’any.

-Tot plegat no pot suposar que altres treballadors hagin de fer més hores o que hi hagi noves contractacions.

tracking