x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Pandèmia mundial

246 contagis nous i una defunció més

L'hospital suma 29 ingressats, amb nou pacients a l'UCI
Planta de l'hospital preparada per als pacients amb Covid-19

Planta de l'hospital preparada per als pacients amb Covid-19

Planta de l'hospital preparada per als pacients amb Covid-19

SAAS
Actualitzada 19/10/2020 a les 19:12
Salut ha notificat 246 positius més des de divendres i una nova defunció, que el ministre Joan Martínez Benazet ha remarcat que és d'una persona amb una malaltia en una fase avançada, quasi terminal, que estava ingressada a l'hospital. La xifra de casos totals des de l'inici de la pandèmia s'enfila a 3.623 afectats, amb 1.288 persones amb el virus actiu, i la d'òbits arriba a 62.

El nombre d'hospitalitzats ha augmentat aquest cap de setmana a 29 malalts, set més que divendres, i a l'UCI hi ha 9 contagiats dels quals n'hi ha vuit que necessiten ventilació mecànica, i una vintena de contagiats estan a planta, vuit més que fa tres dies. El ministre ha incidit que diversos d'aquests pacients en estat greu tenen entre 50 i 60 i pocs anys, el que evidencia que el SARS-CoV-2 afecta de manera important a persones joves i ha especificat que a planta hi ha una noia de poc més de vint anys "en situació complexa" i per això ha fet una crida a la població perquè hi hagi molta cura per evitar contagiar-se. Martínez Benazet ha manifestat que "tothom pot patir conseqüències greus i seqüeles per la malaltia i la pot passar a persones amb patologies que les fan més vulnerables".   

El titular de Salut ha detallat que el brot de la planta de cirurgia suma sis sanitaris i sis pacients, un dels quals ha retornat d'un altre centre hospitalari. I ha apuntat que l'inici del focus seria que algun dels professionals s'ha contagiat i en haver compartit algun espai amb d'altres companys s'ha propagat el coronavirus i ha ressaltat que la proximitat amb el pacient per atendre'l és molta i per això "la transmissió es pot produir".

El ministre ha remarcat que la taxa d'incidència dels últims 14 dies de la Covid "és de 1.679 per cada 100.000 habitants, enormement elevada" i ho ha atribuït a que la capacitat de diagnòstic "és molt, molt elevada". La taxa de reproducció de la malaltia es troba avui en 1,15 i el ministre ha destacat que és necessari mantenir aquest indicador per sota d'1 durant molts dies i que això s'aconseguirà quan hi hagi menys de 50 casos al dia, i ara es frega el centenar.

Els indicadors de la pandèmia al Principat són tots molt elevats però Martínez Benazet ha insistit que estan motivats perquè es detecta més la base de la infecció i ha recordat que es fan 11.000 proves TMA per cada 100.000 habitants i que s'identifiquen un 7,1% de positius en les proves "que és una xifra baixa i indica que fem més diagnòstics". La mateixa explicació que ha donat per a la dada de letalitat que se situa en un 1,7% de defuncions respecte els positius que es registren. I ha incidit que encara que semblin xifres alarmants, com que hi hagi una incidència acumulada de 4.670 per cada 100.000 habitants des de l'inici de la pandèmia "de les més altes del món" no es corresponen amb la pressió sanitària que hi ha que és molt inferior a la de la primera onada ni amb la taxa de reproducció RHO. 

Pressió als professionals
El ministre ha assegurat que s'han fet moltes contractacions de personal per atendre l'evolució de la pandèmia però ha puntualitzat que algunes incorporacions s'han trigat a fer perquè faltava homologar la titulació de l'última promoció d'infermeria, que ja s'ha resolt, i perquè no hi ha professionals sanitaris disponibles, ni per a Andorra ni per a la resta del món. I ha afirmat que la pressió sanitària s'ha incrementat perquè hi ha "molts professionals confinats per contacte amb positius i d'altres a casa cuidant a fills que estan aïllats i tot això va sumant" que no hi hagi tot el personal treballant. 


Martínez Benazet ha fet una crida a la ciutadania perquè seguexi les restriccions sanitàries i minimitzi les relacions socials perquè ha emfatitzat que si el nivell de contagis no baixa "podem tenir una temporada d'hivern molt complicada". I ha assenyalat que el coronavirus també hi era a l'estiu però ara a l'hivern la primera barrera de defenses de les persones "fragilitza" i això fa que pugui afectar-ne me´s, amb l'afegit que amb temperatures fredes "viu millor a l'ambient i que estem més temps en espais interns tancats".


 
Etiquetes
Veure’n més
23
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts