Telecomunicacions

La nova seu d'Andorra Telecom costarà més de setze milions

L’operadora preveu partides plurianuals fins al 2023 i espera que l’edifici a la plaça de The Cloud estigui operatiu el 2024

La nova seu d'Andorra Telecom costarà més de setze milionsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nou edifici on s’ubicarà la seu d’Andorra Telecom i que es construirà a la coneguda popularment com a plaça de The Cloud tindrà un cost de més de 16 milions d’euros. L’operadora confia que estigui finalitzat el 2024 i per aquest motiu ja ha reservat diverses partides pressupostàries com a mínim fins al 2023 per pagar la seva construcció. Un edifici que no serà “singular” a diferència del que es pretenia fer sota el nom The Cloud i que finalment va ser aparcat per l’alt cost que hauria tingut per a les arques de l’antiga parapública. La nova construcció, tal i com va assegurar el cap de Govern, Xavier Espot, en el discurs que va realitzar al Consell General el passat 23 de setembre amb el qual va iniciar el debat d’orientació política, acollirà un parc tecnològic i no serà únicament la seu d’Andorra Telecom.

Al projecte de pressupost de l’operadora per al 2021 es recorda que per a l’actual exercici ja hi ha una partida de 600.000 euros per costejar la redacció del projecte guanyador del concurs públic d’idees per a la nova construcció que encara s’ha de convocar i que per a l’any vinent s’han reservat 5,3 milions per començar a donar forma a l’edifici. En el pla d’inversions de l’antiga parapública per als propers cinc anys s’assenyala que es destinaran a la construcció de la nova seu 6,3 milions el 2022 i 3,7 milions el 2023. En total, 15,8 milions d’euros, als quals es podria afegir una nova partida per al 2024 relativa als acabaments d’un edifici que hauria d’estar en servei aquell exercici.

Menys dividends al Govern

Malgrat ser en principi una mesura temporal, la decisió que va prendre ja fa uns anys el Govern de Toni Martí relativa que la totalitat del benefici d’Andorra Telecom es repartís com a dividend a l’únic accionista de l’operadora (l’Estat) es manté en el pressupost del 2021. La transferència que es fa al Govern és a partir del benefici de l’exercici anterior, que Andorra Telecom preveu que sigui el 2020 de 10,4 milions. Són 17,4 menys que els dividends que l’antiga parapública ha traspassat enguany a l’Estat i que provenen del benefici aconseguit el 2019.

Respecte al benefici que Andorra Telecom preveu obtenir el 2021, la xifra calculada és de 18,3 milions un cop pagats els impostos. És a dir, que l’operadora preveu tenir un resultat net de 7,9 milions d’euros més que al 2020. D’aquest increment del benefici n’és responsable un cop més el roaming. Andorra Telecom preveu ingressar 24,1 milions el 2021 per les trucades i les dades en itinerància i calcula que per a l’actual exercici només ingressarà 17,9 milions per aquest concepte. El culpable seria la crisi sanitària provocada pel coronavirus i la caiguda en l’arribada de turistes. I és que l’operadora havia calculat que ingressaria 25,9 milions d’euros en roaming aquest 2020, però la pandèmia no ho farà possible. Al projecte de pressupost alerten que, segons com evolucioni la pandèmia, els 17,9 milions calculats per al 2020 en concepte de roaming podria ser inferior.

El que no seran més baixos que en exercicis anteriors són els diners que ingressarà Andorra Telecom en concepte de negoci de clients, és a dir de la facturació als abonats nacionals. Concretament, l’operadora ingressarà 55,8 milions d’euros per aquest concepte, uns 300.000 més que el previst per a l’actual exercici. D’aquests, 27,9 milions seran en concepte de telefonia fixa i 21,6 de telefonia mòbil.

En total, Andorra Telecom preveu ingressar 81,9 milions d’euros l’any vinent, 10,2 més del càlcul dels diners que entraran a la caixa enguany, un cop l’operadora ha modificat els que havia previst inicialment per les conseqüències de la crisi econòmica. L’antiga parapública, en canvi, preveu tenir unes despeses de 63 milions l’any vinent, 2,5 més que en l’actual exercici, fet que provocarà que finalitzi el 2021 amb un resultat net de 18,3 milions.

UNA "CERTA MILLORA" EN LES PREVISIONS ECONÒMIQUES AMB UNA RECUPERACIÓ "RÀPIDA"

El projecte de pressupost d’Andorra Telecom per al 2021 és força optimista a l’hora de preveure quina situació econòmica es viurà l’any vinent, tot i el canvi de paradigma a conseqüència de la crisi sanitària. “Les xifres [del projecte de pressupost per al 2021] reflecteixen una certa millora de les previsions econòmiques, amb una recuperació, relativament ràpida però no total, dels resultats”, s’assenyala al text. El projecte de pressupost afegeix que “estimem que la recuperació dels nivells pre-Covid no es produirà abans del 2022, però, amb tot, preveiem per a l’any vinent un resultat net de 18 milions d’euros i projectem una millora a partir del 2022”. Al text, els rectors d’Andorra Telecom admeten els greus efectes en els ingressos provinents del roaming provocats per la primera onada de la pandèmia a la primavera. La caiguda de la recaptació per les trucades i dades en itinerància, sumada a l’1,4 milions d’euros que van suposar les mesures de suport als clients afectats per la pandèmia, provocaran una caiguda del 50% del benefici previst el 2020.

tracking