Educació

Sant Julià tindrà una escola d'aviació amb uns cent alumnes

El comú cedeix el local de Naturlandia de la cota 900 a l’UdA, que compartirà l’espai amb el nou centre formatiu

Sant Julià tindrà una escola d'aviació amb uns cent alumnesNATURLANDIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú de Sant Julià vol convertir la parròquia en una ciutat universitària. I amb aquest objectiu ha signat els darrers dies diversos convenis que proveiran la localitat de centres formatius. En concret, s’instal·larà a la parròquia una escola d’aviació, que acollirà un centenar d’estudiants d’arreu. La formació s’ubicarà al local de Naturlandia de la cota 900, a l’entrada de Sant Julià. La corporació ha cedit el local a l’UdA, que compartirà l’espai amb l’escola d’aviació, de manera que servirà per ampliar les instal·lacions de la universitat i alhora per donar resposta a una nova formació. L’escola, que ofereix títols a pilots de línia reconeguts en l’àmbit europeu, oferirà residència als estudiants en un hotel de la parròquia que han llogat sencer. Es preveu que els estudiants arribin a principi de l’any vinent.

A aquesta formació, s’hi sumen també la Universitat Carlemany i l’Europea. La primera s’ubicarà a l’avinguda Verge de Canòlich, a l’altura del centre esportiu lauredià, i la segona, a l’avinguda Francesc Cairat al seu pas pel carrer Isidre Valls. En tots dos casos, el conveni amb els propietaris dels terrenys ja està signat i es preveu que es posin en funcionament en breu. A més, Auvinyà també tindrà una nova instal·lació educativa. A la població laurediana s’hi ubicarà una nova escola de formació per a cossos de seguretat. Es tracta d’un centre educatiu privat, que forma guardes de seguretat i altres formacions per a policies i altres agents d’autoritat. Les obres necessàries per instal·lar el nou centre van començar fa temps i la previsió dels impulsors és obrir abans que acabi l’any i donar cobertura a uns 200 estudiants.

Ciutat universitària

L’objectiu de la corporació comunal és convertir la parròquia en un centre educatiu, sumant a l’UdA i a formació professional altres opcions ubicades a Sant Julià. Amb la finalitat que l’arribada d’estudiants i de professionals de l’educació doni vida a la parròquia, el comú lauredià treballa amb un projecte intern per intentar cohesionar tots els centres universitaris i les noves escoles sota la marca de ciutat universitària. Entre les diverses opcions que maneja la corporació es planteja fer una targeta per als estudiants que resideixin a Sant Julià que inclogui descomptes a establiments com ara bars i restaurants per fomentar el consum intern.

Tot plegat ha d’aportar dinamisme i moviment a la ciutat laurediana, que segueix sense renunciar al projecte de la residència universitària. De fet, l’arribada de nous estudiants cridats pels projectes que s’iniciaran en breu dona encara més pes i arguments al comú per reclamar la infraestructura. La idea de la corporació és que sigui un projecte publicoprivat amb la col·laboració econòmica del Govern. La corporació aportaria el terreny, que podria ser el parc del Prat Gran, a prop de l’actual comú, i la idea de la qual parteixen és que sigui un privat que exploti la residència i el pàrquing. Per part de l’executiu, els mandataris lauredians voldrien signar un conveni perquè es fessin càrrec del projecte arquitectònic i financer, així com de l’espai de l’edifici que s’utilitzés com a ampliació de la Universitat d’Andorra. La instal·lació també hauria d’incloure una sala polivalent similar a la que té Escaldes al Prat del Roure per acollir-hi actes i esdeveniments diversos. També permetria llogar espais per a formacions o actes que volguessin dur a terme la resta de centres educatius. En tot cas, el projecte encara és molt embrionari i malgrat que és una idea ferma de la corporació la pandèmia ha frenat ara per ara la majoria de les inversions.

CONVENI SIGNAT AMB L'UdA

El comú de Sant Julià i l’UdA van signar la setmana passada el conveni de cessió del local de Naturlandia situat a la cota 900. “Volem buscar aquest motor econòmic, que no tenim, en el món dels estudiants”, va indicar en el moment de la signatura el cònsol major lauredià, Josep Majoral. L’UdA, al seu torn, cedirà part de l’espai del local a l’escola d’aviació, de manera que compartiran les instal·lacions. “El local és una necessitat de la universitat i és perfecte”, ja que “necessitem espais a curt termini”, va comentar el rector de la universitat, Miquel Nicolau.

tracking