Pandèmia mundial

Espot acusa Gili d'invasió de competències per les ajudes als afectats per la Covid

Els ajuts que generen polèmica són el de l’ERTO i del lloguer de l’habitatge

Espot acusa Gili d'invasió de competències per les ajudes als afectats per la CovidFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Xavier Espot va acusar ahir Rosa Gili d’invasió de competències arran de l’ordinació que el comú escaldenc va aprovar dijous en la sessió de comú. El cap de l’executiu va recordar que la llei en matèria de serveis socials i sociosanitaris defineix “molt clarament” que les competències dels comuns es limiten a escoles bressol, esplais i gent gran. Però en el paquet de mesures del comú d’Escaldes-Engordany també s’han previst ajuts per baixa per la Covid, com a complement de l’ERTO o per al lloguer de l’habitatge “que em generen dubtes i s’ha de mirar”. És per això que Espot va indicar que “com a defensor dels drets i interessos de tots els ciutadans em veig obligat a analitzar si hi ha hagut una invasió competencial i si estan garantits els mecanismes de control”.

Especialment perquè el cap de Govern considera que el pla d’Escaldes pot convertir “en una disbauxa” els ajuts socials i fins i tot generar enriquiment injust d’algunes persones. I apuntava que “abans d’aprovar tot això hauria estat més convenient parlar amb el Govern per analitzar si podien desplegar aquestes ajudes i establir uns mecanismes de coordinació i de control dels ajuts que donem uns i altres”. “No es poden repartir xecs sense cap mena de control, les coses no es fan així”, afegia Espot.

Així mateix, va criticar la cònsol de “tirar pel dret i anar per lliure”. “La comunicació i el diàleg són importantíssims i, de la mateixa manera que ells sempre demanen que se’ls informi en temes que els concerneixen, han de fer el mateix. Estem parlant de qüestions que afecten molt particularment les competències del Govern i que requereixen que l’àrea d’Afers Socials del comú i el Govern es coordinin”, va destacar el cap de l’executiu.

Tanmateix, Espot va acusar Gili de crear ciutadans de dues categories perquè es poden acollir a més ajudes en funció de si viuen a una banda o l’altra del carrer de la Unió. I assegurava que és partidari que es doni un cop de mà als ciutadans “però no es poden permetre abusos”. També va destacar que en un país de 70.000 habitants amb una realitat “molt homogènia no ens podem permetre construir set Andorra diferents”. I va declarar que espera que no s’hagi d’arribar al Tribunal Constitucional i va recordar que quan es va arribar al consens en el repartiment competencial no totes les corporacions eren del mateix color polític.

tracking