La vacuna contra la grip no arriba a les farmàcies

Els proveïdors francesos i sobretot els espanyols les reserven per a hospitals i centres de salut

La vacuna contra la grip no arriba a les farmàcies

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La pandèmia de la Covid-19 ha provocat que el nombre de persones que volen vacunar-se contra la grip s’hagi disparat. Però els que no formen part del col·lectiu de risc ni són majors de 65 anys ni són professionals sociosanitaris es troben amb un imponderable de difícil solució hores d’ara. Les farmàcies no disposen de dosis de vacunes de la grip ni està previst que en tinguin en les properes setmanes. Els dos principals proveïdors espanyols, Federació farmacèutica i Safa, han anunciat que no en serviran perquè estan reservades per als hospitals i els centres de salut. Per la part francesa, Alliance Healthcare tampoc disposa de dosis de VaxigripTetra, nom tècnic de la vacuna, per servir a les farmàcies. Tot i que des de França s’ha fet saber als professionals del sector que intentaran portar-ne a Andorra, encara que sense arribar a especificar ni quan ni en quina quantitat; però el que sí que han avisat és que el nombre de dosis que podran oferir serà baix. A la vista de la dificultat per aconseguir el producte antivíric pels canals tradicionals, des d’Andorra s’està treballant per poder accedir a proveïdors sanitaris d’altres països europeus i en concret i com a primera opció Alemanya.

Les consultes a les farmàcies augmenten cada dia i són sobretot de persones que tenen una recepta de VaxigripTetra del metge, però que no es poden posar l’antivíric perquè no el poden obtenir en no haver-hi existències a les farmàcies. Les demandes d’informació també es produeixen des dels països veïns per part de persones que es troben en les mateixes circumstàncies.

Menys virulència

Les mesures decretades per minimitzar la transmissió del coronavirus tindran una incidència positiva a l’hora de disminuir la virulència de la grip aquesta temporada, tant pel que fa a l’agressivitat de la infecció del virus com pel nombre de persones afectades. El distanciament social, la higiene i la mascareta faran que la taxa de reproducció vagi a la baixa. En el supòsit que no s’apliqués cap mesura de protecció, la grip té un índex de contagi de 2, davant del 2,5 de l’Ebola o del 6,5 de la Covid-19, fet que dona la mesura de la virulència del nou virus. Les previsions del ministeri de Salut pel que fa a la grip no es basen exclusivament en estimacions, sinó que com a tots els països disposa de dades contrastades. La incidència del virus a l’hemisferi sud, que acaba de sortir del període hivernal, ha estat sensiblement inferior en tots els paràmetres a d’altres anys perquè s’estan aplicant les mesures universals per evitar la propagació de la pandèmia del coronavirus.

LA CAMPANYA S'INICIA DILLUNS AMB MÉS DOSIS A L'ABAST

El Govern va fixar ahir dilluns vinent com a data d’inici de la campanya anual de vacunació contra la grip, que s’allargarà fins a final d’any. Enguany, però, el nombre dosis que s’han adquirit és superior al de temporades passades, igual que han fet pràcticament tots els països del nostre entorn. El ministeri de Salut disposarà de prop de 9.000 vacunes, xifra que suposa un increment de gairebé un 40% en comparació amb altres anys, quan les existències disponibles rondaven les 6.500. Uns antivirals que estan reservats i s’administraran de manera gratuïta a les persones que tinguin més de 65 anys, a les que estiguin en residències, a les que pateixin patologies greus que poden empitjorar pels efectes de la grip, a les dones embarassades, als professionals de la salut i sociosanitaris i als treballadors de serveis comunitaris essencials. Joan Martínez Benazet va remarcar en la compareixença posterior al consell de ministres que enguany “serem més intensos” en la campanya perquè s’ha de procurar que es vacuni “el màxim de persones que pertanyen a col·lectius de risc”. El que no varia és el procediment i la vacunació se centralitzarà als CAP, excepte per a les persones que estan en una residència.

tracking