PANDÈMIA MUNDIAL

La multa per no aïllar-se pot arribar a 20.000 euros

La modificació de la Llei de sanitat preveu com a infracció greu incomplir el confinament en cas de ser positiu o contacte

La multa per no aïllar-se pot arribar a 20.000 eurosFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern i el Consell General treballen en la modificació de la Llei de sanitat i de la Llei de seguretat pública per tal de “reforçar la base jurídica de què disposa l’Estat per poder adoptar les mesures necessàries per protegir la salut pública davant de situacions de risc o perill”, com ara la provocada per la pandèmia del coronavirus. Així s’especifica en l’esborrany elaborat per l’executiu i que, malgrat encara no ser definitiu, afegeix diverses infraccions relacionades amb les restriccions i mesures aplicades per fer front a la Covid i n’augmenta les sancions. Així doncs, el text, al qual ha tingut accés el Diari, especifica que “l’incompliment de les restriccions de la mobilitat establertes per l’autoritat sanitària específicament per a persones determinades o establertes amb caràcter general quan aquesta conducta comporti un perill directe i immediat per a la salut pública”, per tant quan sigui positiu o contacte, serà considerat com una infracció greu, sancionada amb un import des de 1.001 fins a 20.000 euros.

El mateix document inclou que serà considerada una falta lleu, amb un cost de 500 euros, “incomplir les restriccions de la mobilitat personal establertes amb caràcter general per l’autoritat sanitària”, sense que aquesta conducta comporti un perill directe i immediat per a la salut pública. Incomplir les instruccions i els protocols sanitaris en els espais, locals i establiments públics ordenats per l’autoritat sanitària o superar l’aforament màxim de persones en els mateixos també serà multat amb 500 euros. Així mateix, no dur la mascareta suposarà una multa de 200 euros i participar en activitats lúdiques restringides, també. En el cas de les infraccions lleus, la multa es reduirà un 40% si es paga al moment o en els 10 dies hàbils següents a la imposició de la mateixa, amb excepcions per als casos reincidents.

Les modificacions que s’inclouen en l’esborrany de la llei de seguretat pública també preveuen multes per “negar-se a suspendre o finalitzar de manera anticipada un esdeveniment o reunió que incompleixi les restriccions sobre el nombre màxim de persones que es poden reunir en espais i locals, públics i privats”, amb sancions que van dels 1.001 als 6.000 euros.

En el cas de promoure o organitzar esdeveniments o reunions que incompleixin l’aforament màxim, la sanció anirà de 501 a 1.000 euros, i en cas de participar-hi, d’entre 200 i 500 euros.

Sense obligació per la vacuna

La modificació de la Llei de sanitat preveu l’adopció de diverses mesures preventives i de protecció com ara l’ús de la mascareta, la limitació d’aforaments i les restriccions de mobilitat personal i de circulació de mercaderies, accions que han de ser “proporcionades als objectius perseguits i amb la durada mínima imprescindible”, especialment quan afectin la lliure circulació de persones i mercaderies i la llibertat d’empresa.

Pel que fa als tractaments mèdics, el text legal especifica que el Govern “podrà aprovar la realització de proves diagnòstiques i de tractaments mèdics, inclòs el requeriment per aplicar mesures profilàctiques obligatòries que no siguin vacunes”, quedant per tant descartat que l’executiu obligui la ciutadania a vacunar-se.

Així mateix, es permet per llei que Govern habiliti “altres agents de l’autoritat i inspectors o treballadors públics qualificats de l’administració general, que adquireixen la qualitat d’agent de l’autoritat, per dur a terme inspeccions i constatar infraccions a fi de donar-ne trasllat al ministeri de Salut perquè instrueixi els expedients corresponents”. També podran fer aquesta funció els agents de circulació comunals.

D’altra banda, i mitjançant la modificació de la Llei de seguretat pública, s’inclouen un seguit de canvis en diferents articles per tal que la protecció de la salut pública pugui ser un motiu per restringir o denegar drets fonamentals com el de reunió o de manifestació. En el cas del primer, s’indica que l’executiu podrà “restringir el nombre de persones que es puguin reunir físicament en espais i locals, públics i privats, sempre que sigui necessari per a aquesta finalitat i de manera proporcionada”. Pel que fa al dret de manifestació, s’afegeix la salut pública com a motiu per rebutjar una petició.

En cas d’organitzar esdeveniments esportius, culturals, de lleure o festius, l’autoritat sanitària podrà demanar protocols amb mesures preventives, així com que es realitzi un registre dels assistents en què consti “el nom i cognoms, l’adreça i el telèfon de contacte”. La informació només serà requerida “en cas de necessitat per la protecció de la salut pública i la dels assistents”, i serà destruïda “en tot cas en el termini màxim de tres mesos a comptar des de la celebració de l’acte”.

MESURES

1 Multes de fins a 20.000 euros per no confinar-se

uLa modificació de les lleis preveu multes de fins a 20.000 euros per trencar el confinament en cas de ser positiu o contacte. En cas d’un nou aïllament global de la població, saltar-se’l se sancionaria amb 500 euros.

2 Sancions d’entre 200 i 500 euros per incomplir mesures

uNo dur la mascareta o participar en activitats lúdiques no permeses serà multat amb 200 euros. Incomplir els protocols en locals públics o superar l’aforament màxim de persones suposarà una sanció de 500 euros.

3 Fins a 6.000 euros per no suspendre un esdeveniment

uNegar-se a suspendre un esdeveniment que no compleix les restriccions d’aforament serà castigat amb fins a 6.000 euros. Promoure aquests actes tindrà sancions de fins a 1.000 euros i participar-hi, de fins a 500.

4 El govern no obligarà a vacunar-se

uEl Govern podrà aprovar la realització de proves diagnòstiques i de tractaments mèdics, inclòs el requeriment per aplicar mesures profilàctiques obligatòries sempre que no siguin la vacuna contra la Covid-19.

5 Més requeriments per a actes i manifestacions

uEs modifica la Llei de seguretat pública perquè Salut pugui requerir protocols i registres dels assistents a esdeveniments culturals, esportius o festius. També es podrà denegar sobre la base de la salut pública una manifestació.

tracking