Govern vol que la UE valori les PCR que es fan abans de restringir la mobilitat

Els estats membres aproven noves restriccions de mobilitat segons la incidència acumulada

Govern vol que la UE valori abans de restringir la mobilitat les PCR que fa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern demana als estats membres de la Unió Europea (UE) que tinguin en compte la capacitat de diagnòstic de la Covid-19 que té el país i la quantitat de proves que es realitzen diàriament davant les noves restriccions de viatge aprovades ahir pels 27 estats i que podrien tenir afectacions al Principat. Aquestes es basen principalment a valorar el nombre de casos identificats durant els darrers 14 dies per cada 100.000 habitants i la taxa de proves positives fetes durant la setmana anterior. La ministra de Turisme, Verònica Canals, va explicar al Diari que des d’Afers Exteriors s’estan mantenint reunions bilaterals amb els països, com també amb la mateixa UE, perquè es tingui en consideració Andorra a l’hora de prendre mesures restrictives.

Les noves restriccions es veuran reflectides amb la creació d’un mapa de colors per diferenciar tres nivells de risc de coronavirus a les regions i així demanar que no hi hagi restriccions de viatge per als qui es troben en les zones de menor risc (de color verd). Tot i això, no hi haurà criteris comuns sobre la mobilitat en zones de risc mitjà i alt (taronja i vermell) perquè els governs tinguin tota la flexibilitat per decidir mesures diferents. És per aquest motiu que Canals va incidir en la necessitat de mantenir aquestes reunions amb els diferents estats, tal com es va fer durant el desconfinament per incloure Andorra com a territori de França i Espanya, permetent la mobilitat anticipada.

La ministra de Turisme va matisar que encara està per acabar de determinar quines accions emprendran des de l’executiu, però que si el país es troba en semàfor vermell a la temporada d’hivern la idea és que no hi hagi dificultats en la mobilitat. A més, Govern defensa la necessitat de no caure en la “paradoxa” que “els esforços dedicats a combatre i contenir la pandèmia es tornin en contra”. Això fa referència a les mesures de seguretat i capacitat per detectar asimptomàtics, a diferència d’altres països.

Tenint en compte els resultats de les proves, ara mateix el Principat es trobaria en color vermell tenint en compte la xifra de la població i que la incidència de la suma de positius dels darrers 14 dies es troba a 1.100 per cada 100.000 habitants. En el cas d’Espanya, també es trobaria en vermell amb una incidència acumulada de 263,35 casos positius. En el cas de França, aquesta es troba en una taxa de 254,5.

tracking