Divisió d'opinions entre els sindicats de funcionaris per la congelació dels salaris el 2021

L’USdA s’hi oposa, el Sipaag vol que no afecti els salaris baixos i bombers i duaners l’entenen

Divisió d'opinions entre els sindicats de funcionaris per la congelació dels salaris el 2021Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La congelació del sou dels funcionaris no ha tingut una contestació unànime per part dels diferents sindicats que representen els treballadors de la funció pública. Així doncs, el ventall de reaccions bascula des d’un rebuig frontal, com és el cas de l’USdA, fins a una resignació per la situació que s’està vivint a causa dels efectes de la Covid-19, expressada per l’Associació de Bombers.

Així doncs, el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra, Gabriel Ubach, va ser molt contundent i va afirmar que “el que hauríem de preguntar al Govern és quan pensa descongelar el salari dels funcionaris”. En aquest sentit, Ubach va afegir que “des del 2008, s’hauran incrementat els salaris de la funció pública menys d’un 4%, i en canvi s’ha perdut prop d’un 30% de poder adquisitiu”. El secretari general de l’USdA va anar més enllà i va criticar “les polítiques de DA”, que va qualificar de “desastroses”. Ubach va comentar que “els sous no augmenten però l’habitatge i la cistella de la compra creixen de manera desproporcionada”, per acabar afegint que “això deu ser el que vol la gent d’Andorra, perquè els continua votant”.

Per la seva part, el president del Sipaag, Lluís Anguita, tampoc és va mostrar del tot partidari de la congelació. “Crec que aquesta mesura no s’hauria d’aplicar de manera uniforme”, va comentar, per després afegir que “crec que almenys, als sous més baixos, tant a l’administració pública com al sector privat, sí que se’ls hauria d’aplicar com a mínim un increment igual que l’IPC”. Anguita va recordar que “a diferència del que pot pensar molta gent, a la funció pública també hi ha molts treballadors que estan cobrant el salari mínim. I al cap i a la fi tots tributem igual, no pel fet de ser funcionaris es deixen de pagar els impostos”.

Més comprensius es van mostrar des de l’Associació de Bombers d’Andorra. El seu president, Joan Torra, va manifestar que “si amb tota la situació que estem vivint només hi ha una congelació salarial d’un any serà un mal menor”. Torra va afegir que “també hem vist que per a l’any vinent tindrem un nou camió”, i va tornar a incidir en la idea que “esperem que, finalment, tot el mal sigui aquesta congelació”. En una línia similar es va manifestar el president del col·lectiu dels agents duaners, Joan Pau Cuberes, que va dir que “no és una decisió que ens agradi, però fins i tot em sembla lògica en el context actual que estem vivint a causa dels efectes que està provocant la Covid-19”.

Malgrat les diferents posicions expressades, en allò que sí que van coincidir totes les parts va ser que aquesta mesura els va agafar de sorpresa, i que se n’havien assabentat per la premsa, ja que era una actuació que no estava consensuada entre l’executiu i els sindicats.

tracking