Pandèmia mundial

El Govern multarà qui se salti el confinament

Jover anuncia la intenció de sancionar sobre la base de la Llei de sanitat, que estableix multes de fins a 1.000 euros si són infraccions lleus o 20.000 si són greus

El Govern multarà qui se salti el confinamentFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’augment de positius ha fet saltar les alarmes. I la constatació que persones que haurien de complir un aïllament domiciliari no ho estarien fent de manera estricta ha provocat que el Govern s’hagi decidit a activar la via sancionadora. Ho va anunciar ahir el ministre portaveu, Eric Jover: “On no arribem amb la responsabilitat dels ciutadans haurem d’anar per altres vies.” I va recordar que la Llei general de sanitat preveu que “quan una autoritat sanitària fa un requisit s’hagi de complir”. I el text estableix un règim sancionador per a qui se’l salti. De fet, ja és la disposició que s’ha usat per fer obligatori l’ús de la mascareta. I malgrat que el mateix Jover va admetre que el procediment sancionador no és la més àgil –es fa la constatació de la infracció per part de la policia o l’inspector en qüestió i després el ministeri ha d’obrir l’expedient, esperar les al·legacions de l’afectat i activar o no la multa–, va deixar clara la fermesa amb la qual tenen la intenció d’actuar davant una situació que ja no convida pas a l’optimisme.

El règim sancionador de la llei diferencia entre infraccions lleus, greus o molt greus. Les lleus poden suposar una multa de fins a 1.000 euros. Així és com es considera el primer cop que s’enxampa algun ciutadà sense mascareta o usant-la de manera indeguda i que comporta un càstig econòmic de 100 euros. Les greus poden suposar multes d’entre 1.001 i 20.000 euros. En el cas de les mascaretes és quan hi ha reiteració i la sanció s’ha fixat a la banda baixa, 1.000 euros. Si es fa una interpretació estricta de la llei saltar-se el confinament podria encabir-se en “l’incompliment dels requeriments formulats per les autoritats sanitàries” i, per tant, esdevenir una falta greu amb multes d’entre 1.000 i 20.000 euros. En tot cas, els detalls no s’han precisat i estan supeditats al que estableixi el consell de ministres.

Urbans, també

Tal com va anunciar el Govern dilluns, ahir es va formalitzar la petició de cooperació als set comuns. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, es va reunir amb representants de les corporacions a l’edifici administratiu del Govern per demanar-los que els agents de circulació se sumin al reforç de les tasques de control sobre establiments i espais públics per garantir que es compleixen les restriccions imposades per frenar el virus. Els urbans se sumaran així als agents de policia i als inspectors de l’administració que s’han activat per fer la funció. Perquè a banda dels tècnics que habitualment ja fan les inspeccions sanitàries, s’hi han sumat també els dels departaments de Comerç i Medi Ambient. Segons va expressar el Govern, “la voluntat d’aquestes inspeccions és la de fer pedagogia entre la societat i indicar-li quan no està complint les mesures decretades per fer front a l’expansió del coronavirus. Quan es comprova que hi ha una infracció és el cos de policia qui en fa la constatació”. Així haurà de ser també amb els controls que facin els urbans, ja que no tenen potestat sancionadora.

Eric Jover va apel·lar a la necessitat de ser responsables i lamentar actituds incíviques quan està en joc la salut d’altres persones. En aquest sentit, va apuntar que no és una bona notícia haver-se de confinar per ser contacte d’un positiu perquè té incidència en la vida familiar però va alertar que “un petit grau d’incivisme pot tenir conseqüències importants”, i que si bé ara fa unes setmanes la situació “permetia cert optisme, ara no és exactament així”. Dilluns la secretaria d’Estat de Salut ja posava de manifest que el relaxament d’alguns confinats preocupava, tot recordant-los que ser contacte d’un positiu significa no abandonar el domicili ni per passejar el gos ni per comprar el pa. Ahir el Govern no va facilitar l’actualització de dades epidemiològiques (únicament es van actualitzar les d’hospitalitzats) però els números de dilluns ja van activar les alarmes amb 260 nous positius sumats només durant el cap de setmana.

El Govern va tornar a llançar un missatge global a tota la ciutadania: “És transcendental que la població segueixi les mesures de prevenció d’ús de mascareta, distanciament social i higiene de mans.”

tracking