Afers socials

AMIDA diu que el comitè bioètic no té protocols per la Covid

AMIDA diu que el comitè bioètic no té protocols per la CovidFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Associació de Persones amb Diversitat Funcional (AMIDA) lamenta que el Comitè Nacional de Bioètica d’Andorra (CNBA) no els hagi informat de cap tipus de protocol que indiqui quines són les persones prioritàries en cas de manca de material sanitari per fer front al coronavirus, ni tampoc qui seran els primers a vacunar-se en el moment en què hi hagi la injecció.

La presidenta de l’associació, Agustina Grandvallet, va al·legar al Diari que considera que hi ha “una vulneració de drets” cap a les persones amb discapacitat, ja que per part del comitè no han especificat aquests criteris.

Grandvallet va explicar que durant la pandèmia des d’Amida han estat molt atents sobre quina era la gestió i l’atenció que rebia el col·lectiu. En aquest sentit, la presidenta va assegurar que des de la cartera d’Afers Socials, el ministre Víctor Filloy també ho havia estat. L'associació li va fer arribar un informe de l’Institut Guttmann i ell ho va traslladar al comitè de bioètica. L’informe tracta sobre com s’ha gestionat la Covid-19 des de l’àmbit sanitari i ètic, com també els protocols a seguir en cas de rebrot. En aquest cas, l’Institut parla d’Espanya i el col·lectiu de persones amb discapacitat. Grandvallet, però, va informar que “me’l van fer arribar per saber com s’ha gestionat en el cas andorrà”. A hores d’ara, però, l’associació assegura que no ha rebut cap resposta i la presidenta va mostrar poca comprensió cap al comitè “perquè a hores d’ara encara no s’ha pronunciat”

“Entenem perfectament que primer siguin els sanitaris els que han cobrir-se per poder treballar”. Tot i això, “hauríem de saber si una persona que té una patologia pulmonar, per exemple, prevaldrà per sobre d’altres en cas de necessitar ventilació mecànica o no”, va fer constar la presidenta.

tracking