Justícia

Deneguen la demanda per danys a una distribuïdora d'aigua d'Arinsal

L’empresa, espanyola, reclamava al Govern i al comú de la Massana una indemnització

Deneguen la demanda per danys a una distribuïdora d'aigua d'Arinsal

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’empresa espanyola que distribuïa l’aigua d’Arinsal en centres de treball catalans quan es va produir la intoxicació de centenars de persones pel seu consum no té dret a percebre la indemnització reclamada al Govern i al comú de la Massana. Així ho ha determinat la sala administrativa del Tribunal Superior que, tal com ja va fer la Batllia, assenyala que la demanda de responsabilitat patrimonial interposada per l’empresa a les dues administracions es va activar fora de termini, quan ja havia caducat l’opció de demanar una indemnització.

La sentència apunta que l’article 61 del Codi de l’administració disposa que “el dret a reclamar prescriu en el termini d’un any a comptar de la data en què es produí el fet, l’acció o l’omissió que el motiva”, si bé també argumenta que no s’ha de fer una interpretació literal perquè de danys n’hi ha permanents i continuats i aquests darrers “no poden ser avaluats fins que no cessa el resultat lesiu”, independentment del temps que hagi passat.

El cas concret de la intoxicació motivada pel mal estat de l’aigua d’Arinsal es va produir l’abril del 2016 i la reclamació es va entrar el juliol del 2018, més de dos anys després. Analitzats els perjudicis que l’empresa demandant al·lega (pèrdua de clients, la retirada i substitució de l’aigua contaminada i la maquinària afectada, campanyes de comunicació i màrqueting per salvar la imatge de marca), els magistrats conclouen que “els danys i perjudicis que es reclamen en aquest procés estaven consolidats i eren perfectament avaluables més d’un any abans de la data en què l’agent va presentar la seva reclamació en via administrativa”, i que, per tant, “l’acció de responsabilitat estava ja prescrita en aquell moment”.

L’empresa reclamava tres milions d’euros a cadascuna de les administracions demandades, segons es va informar al seu dia. Eden Springs, subministradora de gar­rafes d’aigua reutilitzables en empreses, usava aigua provinent de la font d’Arinsal quan es va produir el brot de gastroenteritis en treballadors que en consumien. L’empresa que explotava la planta d’Arinsal, Aigües del Pirineu, va fer fallida i tancar. Eden Springs va haver de respondre a la reclamació d’una part dels afectats. Les dues parts van arribar a un acord per indemnitzar les 659 persones que es van adherir a una demanda col·lectiva. En total, segons dades recollides per la Generalitat, els afectats van superar els quatre mil. Un any després del brot, els informes concloïen que deficiències en el sistema de captació d’aigua van provocar la contaminació.

Deneguen la demanda per danys a una distribuïdora d'aigua d'Arinsal

tracking