x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
pandèmia mundial

Martínez Benazet demana que no es faci ús de la mascareta a les aules

El ministre diu que és segur i beneficiós per als infants no portar la protecció a classe
El cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, moments abans de la compareixença.

Petició a les escoles per les mascaretes

El cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, moments abans de la compareixença.

Fernando Galindo
Petició a les escoles per les mascaretes

Xavier Espot i Joan Martínez Benazet

Petició a les escoles per les mascaretes

Fernando Galindo
Actualitzada 02/10/2020 a les 13:36
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, demana que les escoles que mantenen l’ús de les mascaretes dins les aules “llevin la mesura”, ja que “millora la qualitat” que tenen els nuclis de convivència i que es pot gaudir dins l’aula amb seguretat però sense haver d’utilitzar la protecció facial. El titular de Salut, a més a més, sosté que la taxa de reproducció del virus de la Covid-19 és inferior entre els infants que entre els adults, “segons els criteris internacionals”. Així ho va defensar en compareixença per RTVA en un programa especial per resoldre els dubtes de la ciutadania referent a la pandèmia, en què també va ser present el cap de Govern, Xavier Espot.

En la roda de premsa, que es va agrupar en quatre blocs temàtics (escoles, sanitat, temporada d’hivern i economia), Benazet referent als centres educatius va indicar que hi ha establert un protocol amb tres actuacions diferents en el moment en què es detecta un cas positiu en una aula. La primera es tracta d’una vigilància passiva, el grup ha mantingut les mesures de prevenció i, per tant, no cal aïllar; l’aïllament parcial, en què algunes persones del grup han mantingut contacte amb la persona positiva, com per exemple al menjador, i finalment l’aïllament total. En aquest sentit, Benazet va insistir que malgrat que es procedeixi a l’aïllament d’una aula, “els nuclis han de fer la vida el més normal possible”.

El cap de Govern, per la seva banda, va informar que en cas que un alumne sigui aïllat i suposi que els pares no puguin treballar, hi ha establerts uns mecanismes retributius sempre que el fill sigui menor de 14 anys, o bé tingui més de 14 anys però amb alguna discapacitat.

Incidència alta del virus
Pel que fa a la situació epidemiològica al país, Espot va incidir que “la incidència en aquests moments és molt alta”, però que “no ens podem comparar amb Espanya i França, perquè la idiosincràsia és diferent”. Espot va recordar que la capacitat de proves diàries és molt alta i que malgrat el nombre de casos “no tenim una pressió del sistema sanitari i tenim un nombre de respiradors que en sobren en la situació actual”. En aquest sentit, Benazet va insistir que els recursos hospitalaris, tant pel que fa al material, les instal·lacions, com també els recursos humans, són suficients, i que “hi ha un pla de contingència molt ben elaborat pel SAAS i medicina interna”.


Temporada d’hivern

Seguint amb el bloc de preguntes referents a la temporada d’hivern i la mobilitat per les fronteres, el cap de Govern va desmentir, una vegada més, que hi hagi un pla de xoc d’estar 10 dies confinats abans de l’inici de la temporada. Espot va indicar que hi ha constant diàleg amb les estacions per tractar els protocols a seguir i la contractació dels temporers. En aquest cas, va explicar que primer es buscaran persones del país i de la comunitat europea, abans que els extracomunitaris, i va afegir la quota de permisos de treball de temporers serà inferior.

El ministre de Salut, per la seva banda, va explicar que es preveu una modificació d’un decret del mes de juliol en què es demanava que hi hagués un confinament de deu dies per als països tercers i que en aquest cas “no prevaldrà el confinament, sinó tests diagnòstics en entrar al país”.
En l’últim bloc, referent a l’economia i les empreses, Espot va insistir que en cas de necessitat, “les companyies encara es poden acollir al programa d’ajudes per la suspensió del contracte laboral o la reducció de la jornada”. Pel que fa al pagament del lloguer dels locals, va recordar que col·lectius com el de l’oci nocturn encara hi estan inclosos i que, tenint en compte les darreres restriccions, es farà una valoració sobre alguns establiments que s’han vist afectats, tot i que “són minoritaris”.


Quant a les restriccions als bars pel que fa als aforaments, Benazet va explicar que un dels plantejaments inicials era tancar uns dies el sector després que els epidemiòlegs, quan feien la cadena de contactes, trobaven molts casos generats pels bars. Tot i això, el ministre va relatar que l’executiu havia decidit preservar l’economia del sector i que “la gent pogués tenir aquesta activitat”.
Etiquetes
Veure’n més
35
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts