PANDÈMIA MUNDIAL

Nou toc d'atenció a la ciutadania

El ministre de Salut insisteix en la importància de seguir les mesures higièniques i de distanciament social i de complir els aïllaments

Nou toc d'atenció a la ciutadaniaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va fer “un prec” a la ciutadania perquè compleixi les mesures higièniques i de distanciament social, i en el cas de ser positiu o contacte seguir a peu de la lletra els confinaments. Reduir l’afectació del rebrot “és un objectiu de tothom. De l’administració i dels ciutadans”, va dir Martínez Benazet. També va donar un toc d’atenció a certa part de la població que se salta el confinament i va insistir a limitar els contactes socials a l’àmbit familiar i als cercles de convivència. “Ens hi juguem molt i ens hem de conscienciar que no complir les mesures va en detriment de l’economia personal i de tots”, va indicar amb referència a la necessitat de salvar la temporada d’hivern. I va afegir que si la situació continua com ara “crec que no ens haurem de tornar a confinar”.

El ministre de Salut, que va comparèixer per actualitzar les dades sanitàries, va explicar que amb els 84 nous casos detectats des de dilluns s’han superat els 2.000 infectats des que es va declarar l’epidèmia per Covid-19 a Andorra. Concretament hi ha hagut 2.050 contagis, 1.195 detectats a la segona onada de la malaltia. Actualment hi ha 565 malats actius (1.432 altes), 14 dels quals estan ingressats a l’hospital. Dotze estan a planta i dos a l’UCI. La pacient que fa dies que està amb ventilació mecànica “evoluciona correctament”.

El titular de Salut va alertar d’un canvi amb la tipologia dels contagiats. “Hem observat que cada cop és més alta l’edat de les persones que donen positiu”, va indicar, per afegir que una de les persones que van ingressar ahir a l’hospital té 93 anys i que va donar positiu en un dels cribratges realitzat en un sociosanitari.

Respecte a les escoles, hi ha setze aules aïllades en la seva totalitat, set amb només una part de l’alumnat confinat i tretze més en vigilància passiva.

Abaixar la taxa de reproducció

El ministre va insistir en la necessitat de reduir la taxa de reproducció per sota d’un per poder plantejar-se l’aixecament de les noves mesures restrictives decretades la setmana passada. Dilluns la taxa era d’1,24, amb “una lenta millora progressiva”, i tot fa pensar que evolucionarà cap a l’1. Tot i això, el titular de Salut no va garantir que dilluns s’aixequin les mesures. També va dir que s’han de tenir en compte la resta d’indicadors.

Es tracta de la incidència acumulada de positius dels darrers catorze dies, que ara mateix és de 704; de la ràtio de positivitat de les proves, que és del 5%, i del percentatge d’ús de llits de l’UCI, que és de l’1,9%. “Ara mateix la incidència acumulada la tenim força alta, però la ràtio de positivitat està per sota del límit perillós del 10% i el de llits a l’UCI molt per sota del 35%”, va indicar. Quant a la capacitat de llits Covid només n’hi ha ocupats un 11,9%, l’índex de letalitat és d’un “baix” 2,7% i hi ha 65 rastrejadors actius.

MENYS HORES DE VISITA A L'HOSPITAL

Les visites a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, a partir d’avui, tindran només dues franges horàries de tres hores cadascuna per visitar pacients ingressats. Serà de 12 a 15 hores i de 18 a 21 hores. L’ús de la mascareta és obligatori per part tant del pacient com de la persona que fa la visita i s’ha de mantenir en tot moment la distància de seguretat entre ambdós. Només es permeten pernoctacions d’acompanyants en cas de pacients que són menors d’edat, discapacitats o amb una baixa autonomia. Només hi pot haver una persona simultàniament a l’habitació.

LES GUARDERIES PODRAN TENIR 15 NENS PER UNITAT DE CONVIVÈNCIA

El ministeri de Salut ha modificat algunes de les mesures excepcionals a les llars d’infants i ara hi podrà haver un màxim de quinze alumnes per unitat de convivència sempre que es compleixin el nombre de professionals i els metres quadrats necessaris establerts dins del reglament de guarderies. Un infant podrà pertà­nyer a un màxim de dues unitats de convivència i aquestes han de ser estables almenys durant una setmana. Si un infant ha de canviar de grup s’haurà de fer, sempre que sigui possible, en dilluns, per tal que si resulta ser positiu s’aïlli l’anterior unitat de convivència i la nova. Qualsevol alumne que presenti símptomes durant l’estada a l’escola bressol haurà de ser ubicat en un espai diferent de l’aula, separat de la resta, en espera que arribi la família per recollir-lo. Un dels símptomes de malaltia aguda serà la febre axil·lar o frontal a partir dels 37,2 graus de temperatura. En cas que qui presenti símptomes sigui un treballador, aquest haurà de desplaçar-se de manera urgent al seu domicili i contactar amb el seu metge. Els infants no podran portar joguines de casa.

tracking