La multa per 'botellón' podrà evitar-se amb plans educatius

La llei de seguretat pública inclourà la possibilitat de fer cursos, treballs socials o plans de rehabilitació entre menors no reincidents

La multa per 'botellón' podrà evitar-se amb plans educatiusFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La llei de seguretat pública inclourà la possibilitat de substituir la sanció econòmica per fer botellón pel seguiment d’un programa amb finalitats pedagògiques en el cas dels menors que no sigui reincidents. La modificació del text legal, que encara s’està treballant en comissió parlamentària, s’ha acordat a través d’una esmena presentada pel PS i transaccionada amb la majoria. Les característiques dels programes encara s’han d’acabar de definir, però s’està treballant amb la idea d’incloure des de cursos o sessions informatives sobre addiccions que puguin ajudar a conscienciar el menor i evitar la reincidència, fins a plans de rehabilitació o treballs socials. Fins i tot es podria incloure la figura d’un psicòleg en aquells casos que es consideri necessari. L’objectiu final és anar més enllà del càstig punitiu, ja que s’entén que en moltes ocasions són els pares o el representant legal del menor aquells que se’n fan càrrec, i implicar més l’autor dels fets per incidir directament en la problemàtica.

La voluntat és que la permuta de la multa es pugui fer en cas del consum de begudes alcohòliques o de consum de drogues tòxiques tant a les vies, espais o transports públics, excepte si està degudament autoritzat, com en establiments de restauració o oci nocturn. També es podria incloure la possibilitat de demanar la substitució de la multa prevista per llei si la infracció consisteix a no notificar de forma immediata al cos de policia la presència i la identitat d’altres menors de 16 anys a l’interior de qualsevol discoteca, pub o sala de festa, a part que estigui permès de manera excepcional.

Seguiment del programa

Els programes alternatius a les sancions, així com la seva durada i el seguiment que se n’ha de fer, hauran d’estar marcats per via reglamentària i en principi es preveu que sigui el ministeri d’Interior el que s’ocupi del seu control. Cal encara definir, però, si serà a través de l’àrea de menors o d’algun altre departament que es farà una avaluació de cada cas per decidir si s’accepta la permuta i quin programa exactament ha de seguir el menor implicat.

En espera que s’acabi de tancar el text, la voluntat és que la substitució de la multa per un programa pedagògic requereixi d’una sol·licitud prèvia de la persona sancionada i del seu representant legal que haurà de ser aprovada pel ministeri d’Interior. Un cop feta la sol·licitud, quedaria suspesa automàticament l’execució de la sanció fins que es resolgui la petició. En cas de ser acceptada per l’autoritat competent, el menor començaria el programa que s’establís, sobre el qual caldria fer un control per tal d’assegurar l’assistència a les sessions informatives relatives a les addiccions o al compliment de les mesures preventives o rehabilitadores que s’hagin establert.

Si per contra la resolució de la sol·licitud és desfavorable, l’import de la multa s’haurà de satisfer en un període de temps aproximat d’un mes a partir del moment en què es notifiqui la denegació. També s’haurà de pagar l’import inicialment imposat en cas d’incompliment, total o parcial, del programa que s’hagi acordat.

El treball de la comissió legislativa d’Interior ha d’acabar de tancar els serrells que resten pendents com, per exemple, el temps que marcarà la llei perquè el Govern desplegui el reglament que ha de definir els detalls dels programes alternatius a la sanció. Un punt en què la majoria i el Partit Socialdemòcrata discrepen, però que estan disposats a negociar o cedir per tal que la modificació tiri endavant sense que hi hagi entrebancs.

SANCIONS DE FINS A 300 EUROS

La llei de seguretat pública inclou multes de 300 euros per consumir alcohol a la via pública i als transports, és a dir, fora dels espais autoritzats com les ter­ras­ses o esdeveniments com ara els concerts. El text també inclou sancions per als locals d’oci que no vetllin pel descans dels veïns. Fins a la modificació del text legal, les multes eren de només 30 euros. En el cas del consum de drogues en espais públics, està sancionat amb 500 euros. L’enduriment de les multes va ser iniciativa de l’aleshores ministre d’Interior, Xavier Espot, com a mesura “dissuasiva”.

tracking