pandèmia mundial

La capital rebaixa la pressió fiscal dels comerços en més de 500.000 euros

El comú exonerarà de l’impost de radicació i taxes associades els negocis que van tancar

La capital rebaixa la pressió fiscal dels comerços en més de 500.000 eurosFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú d’Andorra la Vella va aprovar ahir, en una sessió extraordinària, la rebaixa de la pressió fiscal a través d’una proposta de modificació de l’ordinació tributària. En aquest sentit, la cònsol major, Conxita Marsol,va xifrar en 577.418 euros l’import que deixarà de recaptar la corporació per l’impost de radicació comercial, la taxa d’higiene pública i la taxa sobre l’enllumenat públic.

Per tot plegat, els comerços que van haver de tancar forçosament a causa de la Covid-19 es podran exonerar d’aquests tributs en la seva totalitat, mentre que en el cas dels negocis que van estar parcialment oberts podran beneficiar-se d’un descompte de fins al 80%. La deducció s’aplicarà en funció de la part proporcional de dies que els negocis van haver d’abaixar la persiana durant el període comprès entre el 14 de març i el 9 de juny. “És la mesura més justa i la que té major impacte en el teixit econòmic”, va manifestar Marsol. Per la seva banda, el PS va donar suport a la mesura i va demanar tenir una “major participació” a través de la creació d’una comissió relacionada amb l’impacte de la Covid-19 a les arques comunals. Al seu torn, Marsol va afirmar que estudiaran la proposta i va recordar que el comú de la capital va ser l’única corporació que durant el confinament va fer extensibles les juntes de govern a la minoria.

Paral·lelament, la cònsol major va quantificar en 3,7 milions les ajudes directes i indirectes que ha activat la corporació des de l’esclat de la pandèmia. Així, va desglossar els dos milions que van anar destinats al fons de solidaritat del Govern; els 227.445 euros que va suposar la reducció del 50% de la factura de l’aigua el segon trimestre del 2020; els 700.000 euros que es van deixar de recaptar en concepte dels aparcaments que van aixecar les barreres durant el confinament; els 73.000 euros d’inversió publicitària en les campanyes promocional d’estiu a les televisions d’estats veïns; els 43.783 euros que s’han deixat de facturar arran dels 570 metres quadrats de superfície que s’han facilitat per ampliar espais amb terrasses; els 1.800 euros provinents de les formacions conjuntes amb la Cambra de Comerç, els 41.667 euros per les contractacions d’eventuals durant l’estiu i, en darrer lloc, els diners que s’han exonerat a clubs esportius pel lloguer d’equipaments comunals. A més, s’ampliarà la partida del departament Social amb 50.000 euros.

MÉS MESURES

El comú avança dos projectes per reactivar l’economia a través de l’obra pública: la primera i segona fase de la plaça de la Rotonda i la finalització de la nova rambla de l’avinguda d’Enclar de Santa Coloma.

Entre l’octubre i el novembre es traurà a concurs i s’adjudicarà el canvi dels tres ascensors que connecten la plaça del Poble.

tracking