x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
quarta avaluació

Les al·legacions d'Andorra sobre la justícia no convencen el GRECO

El Principat aprova només tres de les tretze recomanacions de l’organisme del Consell d’Europa sobre prevenció de la corrupció al Consell General i a la justícia
Els membres del GRECO en una visita al Principat el novembre del 2016.

Els arguments d'Andorra sobre la justícia no convencen el Consell d'Europa

Els membres del GRECO en una visita al Principat el novembre del 2016.

ANA
Actualitzada 30/09/2020 a les 07:24
L’informe de la quarta avaluació del Grup d’Estats contra la corrupció del Consell d’Europa (GRECO) sobre la gestió al Consell General i a la justícia està força avançat. L’organisme ja ha analitzat les al·legacions que Andorra va fer sobre les seves recomanacions i ha canviat d’opinió només en tres dels tretze suggeriments. En tres més considera que les recomanacions s’havien implantat parcialment i en set, que no s’havien fet els canvis necessaris. En general, el GRECO considera que les mesures implementades per Andorra per combatre conductes inadequades del poder legislatiu i judicial són “molt limitades” i afegeix que el baix nivell de suggeriments que s’han dut a terme és “globalment insatisfactori”.
En allò que fa especial èmfasi l’informe és en la necessitat que el Consell Superior de la Justícia estigui representat per membres del poder judicial escollits per gent de la judicatura i insisteix el Govern perquè “reconsideri la designació de jutges per un període indefinit”, entenent que el fet que els batlles i magistrats renovin el càrrec cada sis anys pot condicionar l’actuació judicial i supeditar-la a decisions polítiques, influint per tant en la seva independència.


Els arguments d’Andorra

Les autoritats andorranes van afirmar en les seves al·legacions que no tenen intenció d’alterar el sistema, ja que consideren que l’actual ja garanteix una protecció total dels jutges i no planteja preocupacions sobre la integritat i la independència de la justícia. A més, recorden que tant els canvis en la representació del CSJ com en la renovació dels càrrecs requereixen una modificació de la Constitució. També argumenten que fins ara cap membre ha sigut exclòs del poder judicial i que si algú ha marxat ha estat per raons personals o professionals. Remarquen que els jutges són automàticament renovats, a excepció de si renuncien, són condemnats per cometre un delicte o sancionats per cometre infraccions greus o molt greus. Els arguments, però, no convencen el GRECO, que segueix considerant insuficients aquestes mesures per al bon funcionament del sistema judicial.
En clau positiva, el GRECO valora els canvis que s’han fet en el Codi de Procediment Civil i en especial en l’ampliació dels terminis de prescripció de les infraccions disciplinàries tant en batlles com fiscals. També celebra que rebin formació sobre ètica i integritat malgrat que lamenta que no hi hagi un assessorament permanent i confidencial sobre aquests temes al qual puguin recórrer els professionals de la justícia.

Pel que fa al funcionament del Consell General, l’organisme internacional remarca que s’han fet “petits progressos”, però reitera que és necessari tenir un codi de conducta per als parlamentaris i que tot i que s’ha informat que hi està treballant fins que no estigui aprovat no pot considerar implementada la recomanació. També lamenta que no sigui obligatori declarar els conflictes d’interessos que puguin tenir els polítics i remarca que la informació sobre l’activitat legislativa a la població segueix sent insuficient. Valora positivament que s’informi els consellers sobre els reglaments i els conflictes d’interès, però insisteix en la necessitat de disposar d’un professional que resolgui dubtes sobre conflictes ètics especialment tenint en compte que la majoria de parlamentaris no tenen carrera política i continuen amb altres activitats lligades a la societat andorrana.
Andorra encara té marge fins al 31 de març de l’any vinent per complir les mesures pendents. A més, l’informe encara ha de passar pel plenari, en què els països participants també tindran l’opció de fer preguntes concretes i la delegació andorrana podrà explicar novament el seu posicionament. Després es tancarà el quart informe de manera definitiva.


RECOMANACIONS


1 Justícia

Composició del consell superior
El GRECO afirma que el CSJ ha d’estar representat per membres del poder judicial escollits en bona part pel sector, encara que s’hagi de canviar la Constitució.


2 Renovacions

Batlles i magistrats indefinits
L’ens insisteix que batlles i magistrats no poden renovar-se cada sis anys per garantir la independència. El canvi requereix tocar la Carta Magna.

3 Jutges i fiscals
Ampliar el termini de prescripció
El GRECO valora positivament els canvis legislatius que han ampliat la prescripció en infraccions disciplinàries comeses per batlles i fiscals.

4 Consell General
Falta un codi de conducta
L’òrgan del Consell d’Europa insisteix que s’ha d’elaborar un codi de conducta per als consellers generals. Andorra al·lega que l’estan treballant.

5  Informació
Conflictes d’interessos
L’entitat internacional remarca que ha de ser obligatori que els parlamentaris declarin els conflictes d’interessos i vol més informació pública sobre els textos legislatius que es treballen.

6 Assessorament
Resoldre dubtes d’ètica i integritat
El GRECO considera necessari que un professional assessori polítics i juristes de manera confidencial quan tinguin dubtes d’ètica o integritat.
Etiquetes
Veure’n més
17
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts