La candidatura per fer d'Andorra reserva de la biosfera, a punt el 2022

El veredicte sobre l’acceptació tindrà lloc en els sis mesos posteriors a ser presentada

La candidatura per fer d'Andorra reserva de la biosfera, a punt el 2022Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La candidatura que està treballant el Govern per tal que Andorra sigui el primer país del món a esdevenir reserva de la biosfera, declarada per la Unesco no estarà abans del 2022. Així ho va confirmar el ministre de la Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, que va afirmar que “després de l’encomanament que em va fer el consell de ministres, i fer les primeres valoracions, pensem que el temps idoni per tenir la millor candidatura possible és de 18 mesos”. Pel que fa a l’obtenció del veredicte, que ha de determinar si s’obté la catalogació, Gallardo va indicar que “normalment s’acostuma a donar entre quatre i sis mesos després de la presentació de la candidatura”. Així doncs, si no es produeix cap contratemps, el 2022 serà l’any en què Andorra pot esdevenir reserva de la biosfera.

“Aquest és un projecte que ve de lluny, ja se’n va parlar durant la campanya electoral i també en el debat d’investidura i en el d’orientació política”, va dir el ministre, i va citar l’exemple d’Ordino “com una part de la feina que ja està feta”. Amb relació als beneficis que pot aportar, el director d’Actua i exconseller d’Ordino, Marc Pons, va indicar que “serveix per poder diferenciar-te d’altres destinacions i aporta un valor afegit al país”. En aquest sentit, Pons va posar com a exemple l’illa de Menorca, “que fa més de 25 anys que es reserva de la biosfera, i que els ha servit per créixer de manera sostenible i amb un turisme diferenciat del que poden tenir les altres illes”. Pel que fa al desenvolupament d’activitats paral·leles, el director d’Actua va destacar que “el concepte pot portar a error. Hem de pensar que hi ha reserves de la biosfera que tenen una gran activitat industrial, com la que hi ha a la de les Gorges du Garon, dins la ciutat de Nimes, que compta amb més de 100.000 habitants i té activitat industrial, o Sierra Nevada, que és una de les estacions d’esquí amb més afluència”.

Finalment, pel que fa als costos de la candidatura, el ministre d’Economia va dir que “gran part la farem amb mitjans propis, ja que molta informació la tenim amb Actua i l’IEA”. No obstant això, va dir que “Actua contractarà la persona que va fer la candidatura d’Ordino i el despatx Huguet, que va assessorar Menorca”, tot i que no en va dir el cost.

tracking